Ratades av Linköping

Särkijärvi var andravalet: I kväll kan han ta revansch

1 av 2
Hans Särkijärvi var andravalet...
HOCKEY

Linköping valde Slavomir Lener som ny tränare efter Janne Karlsson.

Nummer två på klubbens hemliga lista över tänkbara tränare: Skellefteås Hans Särkijärvi.

I dag kan Särkijärvi skicka ut Linköping från slutspelet.

I december 2007 meddelade Linköpings dåvarande tränare Janne Karlsson att han skulle flytta tillbaka till Göteborg.

Genast inledde klubben jakten på Karlssons efterträdare.

Enligt vad Sportbladet erfar fick Anders Eldebrink en förfrågan, men Eldebrink hade ett år kvar på kontraktet med Kloten och valde i ett tidigt skede att tacka nej.

Kontaktade ”Säcken”

När Linköping fått nej av Eldebrink lät klubben frågan gå vidare till Slavomir Lener.

Men klubben hade även kontakt med Djurgårdens dåvarande tränare Hans Särkijärvi.

– Vi fick den tränare vi ville ha, men jag förnekar inte till att vi även diskuterade Hans Särkijärvis namn, säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber.

– Jag tror säkert att Johan (Hemlin, Linköpings sportchef) snackade med ”Hasse”, de känner ju varandra sedan tidigare. Vi bedömde att han var en väldigt kompetent tränare, som hade gjort ett bra jobb i Djurgården, säger Helber.

Nöjda med Lener

Du är inte orolig att ni valde fel tränare?

– (skratt) Hasse är väldigt duktig, men vi är jättenöjda med den tränare vi har. ”Slava” var vårt förstaval bland annat för att han hade erfarenhet från NHL. Vi ville ha in en transatlantisk prägel i båset för att väcka våra äldre svenska killar, säger Helber.

Hans Särkijärvi skrev i stället på för Skellefteå och laget har överraskande pressat storfavoriten Linköping i kvartsfinalserien.

I kväll möts lagen i en direkt avgörande match.

FAKTA

Hans Särkijärvi vs. Slavomir Lener

Slavomir Lener

Rutin:

Stor rutin. Har jobbat som assisterande coach för NHL-lagen Calgary och Florida. Har i samma roll vunnit både VM-guld och OS-guld med det tjeckiska landslaget.

Meriter: (i elitserien)

Tog Luleå till slutspel under sina två säsonger där, men åkte sedan ut i kvartsfinalen bägge gångerna. Dunderfiasko om samma sak händer med Linköping.

Coachning:

Coachade stenhårt under sina två säsonger i Luleå. Har ett bredare material nu i Linköping och har inte varit lika aktiv, men har en klar strategi. Fokuserar betydligt mer på vad motståndarnas coach gör.

Lagbyggare:

Bygger lag med tydliga roller. Vill ha två producerande femmor och två uppställningar med mer defensiva kvaliteter. Hittills har inte Leners lagbyggen varit bäst när det gäller, varken i Luleå eller Linköping.

Totalt: 12

Hans Särkijärvi

Rutin:

Har jobbat som tränare i olika klubbar, och på olika nivåer, sedan början av 1990-talet. Femton säsonger som elitspelare före det. Ju hetsigare det blir, desto lugnare är ”Säcken”.

Meriter: (i elitserien)

Har jobbat i klubbar med begränsade resurser. Förde Djurgården till slutspel förra säsongen något han även gjort med Skellefteå den här säsongen.

Coachning:

Ingen större aktivitet under matcherna, men Särkijärvi är en smart taktiker och ska inte underskattas. Fokuserar mest på egna laget och kan coacha hårt när det verkligen behövs.

Lagbyggare:

Har gjort ett imponerande jobb med Skellefteå den här säsongen, där alla jobbar för varandra. Bygger sina lag bakifrån. Tätt försvar med snabba spelvändningar är Särkijärvis signum.

Totalt: 11

ARTIKELN HANDLAR OM