Vita puckar – Skellefteås nya udda träningsmetod

Foto: ROBERT GRANSTRÖM
succé Målvaktstränaren Krister Holm, bilden, har hämtat inspiration från NHL och infört vita puckar på träning.
HOCKEY

Skellefteå slog finska topplaget Kärpät i går.

Tacka vita puckar för det.

– Det är bra övning för målvakterna. Man tränar upp samarbetet mellan öga och hand, säger Andreas Hadelöv, målvakt i Skellefteå.

Hadelöv.

Skellefteå har haft en arbetsam försäsong.

I alla fall fram till i går kväll. Då stod laget nämligen som segrare i matchen mot finska topplaget Kärpät. Skellefteå vann enkelt matchen och bjöd på ett gediget försvarsspel med Andreas Hadelöv som sista utpost.

Skellefteå valde i måndags att testa en ny träningsmetod och genomförde målvaktsövningarna med vita puckar istället för de gamla vanliga svarta puckarna.

Ett grepp som de hämtat från Finland och som bland annat Timrå testat tidigare.

’Jobba hårdare’

– Man ser inte pucken så bra eftersom den är vit. Det är väl det som är grejen. Som målvakt får man jobba mycket hårdare och fokusera mer när man inte ser pucken som man är van att göra, säger Andreas Hadelöv.

Just försäsongen kan vara en lång transportsträcka för lagen och det är en period där udda övningar på ispassen lockar till stort intresse och skapar en nytändning i lagen.

Uppskattat

– Jag ville testa att skjuta med puckarna och passa runt med dem. Men de var till för målvakterna, lite synd. Hoppas vi ska köra mer med puckarna, säger Yared Hagos.

Hadelöv uppskattar att övningarna blev avsevärt svårare med vita puckar.

– Skulle väl kunna tänka mig att jag tog sju av tio vita puckar på övningarna. På vanliga övningar med svarta puckar tar jag nog 10 av 10, säger Hadelöv.

Just träningsövningar för målvakter har förändrats mycket senaste åren.

Nuförtiden ska målvakterna plugga in ett förutbestämt rörelsemönster och mycket dvd och gummiband används för att nöta in målvakternas rörelser i målet.

– Det är lite synd att det är så. Målvakterna ser alla lika ut och vi blir som robotar. Men det är som det här, säger Hadelöv.

Matchen mot Kärpät slutade 5–1 till Skellefteå.