Skellefteås succéduo avgjorde

Lehtonen och Lindström bakom sudden death-segern

HOCKEY

Högt tempo, tuffa närkamper och vild dramatik.

Det första kvartsfinalmötet mellan Skellefteå och Linköping hade alla slutspelsingredienser – inklusive en matchavgörande stjärnduo.

– Väldigt skönt, säger Tim Erixon efter 4–3-segern.

Joakim Lindström och Mikko Lehtonen har dominerat elitseriens poängliga hela säsongen. I kväll visade de att de håller även i slutspel.

Med var sitt mål låg de bakom Skellefteås seger där Lehtonen styrde in 4–3-målet i sudden death – efter skott från Tim Erixon.

Kvitterade sent

– Jag tog i allt vad jag kunde och försökte träffa mål, säger Erixon till TV4 sport.

Det var Skellefteå som var närmast segern även i ordinarie matchtid. Lindströms fräcka 3–2-mål i den andra perioden såg ut att bli matchavgörande – men då kvitterade LHC med bara 30 sekunder kvar.

– Det var väldigt snöpligt, vi gjorde en fantastiskt bra tredjeperiod annars. Vi stängde ned dem bra, så när de fick in en i slutet var det tungt men skönt att vi ändå kunde avgöra, säger Erixon.

Strålande underhållning

Lindström riskerade att bli syndabock när han drog på sig en utvisning för hakning i början på förlängningen. Men Skellefteå klarade det numerära underläget och kunde till sist avgöra med åtta minuter spelade av sudden death.

I de två första perioderna bjöds det på strålande underhållning med två offensiva lag och flera tuffa närkamper.

Efter första matchen är dert fördel Skellefteå. Räkna med ett revanschsuget LHC i Cloetta Center på torsdag.

Ett smolk i glädjebägaren är dock att succéduons kedjekamrat, Fredrik Warg, fick kliva av. Warg har haft skadeproblem precis innan slutspelet och tvingades nu kliva av i den andra perioden.

FAKTA

Skellefteå–Linköping 4–3 e förl (1–1, 2–1, 0–1, 1–0)

Första perioden: 0–1 (1.16) Magnus Johansson (Michael Holmqvist) spel fem mot fyra, 1–1 (19.23) Oscar Lindberg (Christian Söderström, Erik Forssell).

Andra perioden: 2–1 (1.14) David Rundblad (Pierre–Edouard Bellemare, Joakim Lindström), 2–2 (6.10) Andreas Jämtin (Erik Andersson, Michael Holmqvist), 3–2 (13.03) Joakim Lindström (Mikko Lehtonen, David Rundblad).

Tredje perioden: 3–3 (19.30) Mikael Håkanson (Jaroslav Hlinka, Magnus Johansson) spel fem mot fyra.

Sudden Death: 4–3 (8.13) Mikko Lehtonen (Tim Erixon, Joakim Lindström).

Skott: 36–43 (8–14, 18–11, 9–12, 1–6).

Utv, Skellefteå: 7x2. Linköping: 6x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle, och Patrik Sjöberg, do.

Publik: 4 781.

ARTIKELN HANDLAR OM