Revansch för Skellefteå

HOCKEY

4–1 till Skellefteå mot HV och revanschen var ett faktum.

– Efter fyra raka förluster mot HV var det här extra viktigt, nu vet vi att vi kan rå på dem, säger Skellefteås succétränare Anders Forsberg efter matchen.

Foto: SCANPIX

Forsberg har all anledning att vara nöjd efter 21 omgångar då laget parkerar på andra plats i serien och går som tåget. Men han är ödmjuk och vill inte ta åt sig äran.

– Den ska spelarna ha. De har köpt alla mina nya idéer fortare än väntat, säger han.

Den största skillnaden mot förra säsongen är att laget försöker hålla i pucken mer och ta tillbaka förlorade puckar så snabbt som möjligt, förklarar han.

– Tidigare drog man sig oftare tillbaka och försökte formera sig när man hade förlorat puck, ett mer avvaktande traditionellt svensk spel.

Bättre bortasäsong

Skellefteå AIK har fått den tränare man vill ha.

– En tränare som passar in i spelet som klubben vill ha i alla lag, från pojklag och uppåt, säger Anders Forsberg.

Tabellmässigt har bortaspelet varit den största skillnaden mellan fjolårets guldlag HV och Skellefteå. På bortarinkarna har Skellefteå skött sig klart bättre denna säsong.

Men en tillbakablick visar att västerbottningarna har svårt för HV – fyra raka vinster för smålänningarna inför torsdagens möte.

HV bjöd hemmalaget på en kanonstart i matchen. Smålänningarna lyckades under de första fem minuterna dra på sig två likadana utvisningar. En man för mycket på plan.

– En hade jag kunnat acceptera men inte två – något liknande tror jag inte att jag varit med om förr, säger HV:s tränare Janne Karlsson.

"Sega i benen"

Strax efter den första hamnade Fredrik Warg helt naken framför Daniel Larsson och fintade in 1–0. HV-försvaret hade det inte lätt när den omtalade kedjan med Warg, Mikko Lehtonen och Joakim Lindström var inne. Bakom fanns backkungen David Rundblad och stabile Fredrik Lindgren.

– Det syntes att vissa av våra spelare, som inte spelat under landslagsuppehållet, var lite sega i benen, konstaterade Janne Karlsson.

HV insåg så småningom att blåstället måste på, man kom närmare motståndarna och klev på i närkamperna. Men Skellefteå hade också blåstället på, hela matchen. Skotten slutade med förkrossande 38–15 till Skellefteå. Ska HV upp i guldform måste nog svetten lacka på samtliga lirare i fortsättningen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM