Skellefteås kross

Ispassen bakom Skellefteås succé: ”Vi spelar helt rätt”

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. En odiskutabel 4–1-seger mot regerande mästarna HV71.

I helgen kan Skellefteå ta över serieledningen.

Nyckeln till succén: ispassen – där Anders Forsberg lämnat över fullt ansvar till sin assisterande tränare, Stefan Klockare.

– Isträningarna är det världsklass på, det har hur stor betydelse som helst, säger Forsberg.

Foto: Scanpix
Tvärstopp Per Ledin och HV 71 kom ingenstans i Skellefteå. Hemmalaget utklassade regerande mästarna – och tackar ispassen för det. ”De håller världsklass”, säger Anders Forsberg.

Anders Forsberg har fått en flygande start på sin karriär som elitserietränare.

Om Luleå, som visserligen har en match mindre spelad, tappar två poäng eller fler i nästa omgång är Skellefteå nya serieledare vid seger och full pott mot AIK på söndag.

– Jag trodde att det skulle ta längre tid innan vi var på den här nivån. Att det kanske skulle gå till efter jul, säger Anders Forsberg.

”Sveriges bäste”

Forsberg har övergripande ansvar vid matcherna, men låter Stefan Klockare ta hand om isträningarna.

– Sedan tidigare visste jag att han är en av Sveriges bästa istränare, kanske den bäste. För mig är det bara att berätta för honom vad jag vill träna på. Då sköter han de delarna.

– Jag är bara på isen och övervakar. Jag går in när det är någon spelare som inte sköter sig eller om någon gör något riktigt bra, då är jag där och berömmer, säger Forsberg.

I det senaste mötet mot HV71 tappade Skellefteå matchen i sista perioden. När samma sak hände två dagar senare mot Timrå hölls ett krismöte.

Något som har gett resultat.

Går för seger

Vid ställningen 2–1 inför den sista perioden, i gårdagens hemmamatch mot HV, gasade Skellefteå på och gick ifrån till 4–1.

– När vi fick ledningen gick vi omedvetet ned i tempo. Men nu går vi mer för 3–1 än att hålla 2–1. Det gör att vi blir jäkligt jobbiga att möta, då vi fortsätter med samma spel oavsett vad det står, säger Forsberg.

– Vi spelar helt rätt i tredje perioden. Det var imponerande att se, säger Joakim Lindström, som hade en personlig upp­görelse med HV:s Adam Almquist i den andra perioden och såg med till att hålla den rivalitet som de senaste säsongerna växt fram mellan lagen vid liv.

– Han spearar mig i magen. Jag kan inte bara vara glad, ta det och fortsätta spela. Jag måste markera att sånt där tolererar man inte.

ARTIKELN HANDLAR OM