Domarna bad om ursäkt för misstaget

Måldomaren missade att pucken var inne

HOCKEY

Domarna blåste Skellefteå på ett regelrätt mål.

I går kväll kom reaktionen:

– Vi vill be om ursäkt, säger domarchefen Mikael Ahlström.

AIK ledde med 2–0 efter 20 minuter, men med bara 59 sekunder spelad av mittperioden reducerade Skellefteås Joakim Lindström.

Det var alla överens om.

Utom domarna.

Huvuddomaren Sören Persson var osäker om pucken var inne och begärde videogranskning. Efter flera minuters väntan kom beslutet.

Målet dömdes bort.

Under tiden videodomaren hade granskat situationen hade både publik, spelare och tv-tittare sett repriser på jumbotronen som tydligt visade att pucken var inne.

Varken Sören Persson eller videdomaren får, efter direktiv från högsta domarledningen, uttala sig om händelsen.

”Alla är besvikna”

Domarchefen Mikael Ahlström säger:

– I efterhand har domarna sett sekvensen ett antal gånger och vi kan bara konstatera att det var ett feldomslut. Det är naturligtvis beklagligt.

– Från domarhåll vill vi be om ursäkt. Alla är naturligtvis besvikna, men vi vill i alla fall stå upp och erkänna de misstag vi gör.

Vad har du fått för förklaring av videodomaren?

– Att han, utifrån de kameror han har tillgång till, inte kunde konstatera om pucken var inne, säger Ahlström.

Utöver de två kameror, en i taket och en i målet, som videodomaren har tillgång till får han dessutom ta hjälp av den tv-sändning som är på matchen.

– Han säger att han inte hade tillgång till de bilderna.

Varför inte?

– Om det är något tekniskt fel eller något annat har jag inte riktigt fått klart för mig. Men det kommer naturligtvis att utredas i morgon (i dag).

Kan stängas av

Tillsammans med Hockeyligans sportchef Tommy Töpel kommer Ahlström att utreda av vilken anledning videodomaren inte kunde se tv-bilderna.

Töpel och Ahlström kommer även att gå igenom de bilder som videodomaren hade tillgång till för att se om det går att se om pucken var inne.

Visar det sig att videdomaren gjort en felaktig bedömning kan han komma att stängas av:

– Jag vill inte uttala mig om vilken typ av åtgärder som kan bli aktuella, säger Mikael Ahlström.

En måldomare från Skåne stängdes för två år sedan av efter att han godkänt ett mål för Rögle där tv-bilderna tydligt visade att det var spark.

ARTIKELN HANDLAR OM