Abrahamsson: Inte en dag för tidigt – detta förhindrar nya fiaskon

Foto: MAGNUS WENNMAN
Tumult efter videodomarens beslut. Det kan undvikas i framtiden.
HOCKEY

Alla såg att pucken var inne.

Utom de som bestämmer.

Det är naturligtvis ett självmål och ett praktfiasko av historiska mått.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Händelsen på Hovet i går måste ha varit ett av de mest pinsamma och mest onödiga feldomslut i elitseriens historia.

Jag har stor respekt för att domarna många gånger ställs inför enormt komplicerade bedömningar. Men det här var ingen svår situation. Det här var öppet mål. Ingen motståndare i närheten. Bara att raka in pucken. De ansvariga sköt minst åtta meter utanför.

Målet som inte blev något mål kommer att bli en snackis i hockeyvärlden. Räkna med det. Och det är egentligen obegripligt att det kan hända i en liga som infört målkameror och videodomare just för att undvika situationer som den i går.

Att Joakim Lindströms skott var över mållinjen kunde de flesta se redan när det hände. Efter en enda repris förstod alla att Skellefteå hade reducerat.

Pucken tog i burgavelns nät, en decimeter innanför stolpen.

Men den person (huvuddomaren) som har betalt för att se det och den person (videodomaren) som har tillgång till all möjlig teknisk utrustning. De såg... ingenting.

Förmodligen en dundertabbe

Videodomaren såg inte om pucken var inne på bilderna från de två specialkameror han förfogar över.

Tv-bilderna säger han sig inte ha haft tillgång till. Oklart varför. Varken videodomare eller huvuddomare får uttala sig till medierna. Exakt vad som har gått fel får vi inte reda på förrän om några dagar.

Utan att föregripa Mikael Ahlströms och Tommy Töpels utredning så skulle jag bli oerhört förvånad om det inte är videodomaren som har gjort en dundertabbe. Då ska han naturligtvis stängas av resten av säsongen.

Men vad hjälper det Skellefteå?

Och vad hjälper en avstängd videodomare nästa gång något lag drabbas?

Men även huvuddomaren Sören Persson, hans kollega Teemu Salminen och de två linjemännen har ett ansvar.

När domarna tar beslutet att ringa upp till videodomaren har de även rätt att kolla reprisbilderna på jumbotronen.

En snabb blick hade räckt

Men Persson valde att ignorera tv-bilderna. I princip gjorde Persson rätt i det. Sannolikheten att han skulle se situationen bättre än den person som har tillgång till flera olika kameravinklar är inte speciellt stor. Men i går hade en snabb blick upp på storbildsskärmen från någon av de fyra domarna varit tillräckligt för att undvika ett praktfiasko.

Alla hinder verkar vara undanröjda

Nu tänker Hockeyligan ”förhoppningsvis till våren” införa en central enhet för videobedömning.

Och det är inte en dag för tidigt.

Elitserien kan inte vara en plats för glada amatörer. Varken i sekretariatet, på isen, i styrelserummen eller i videodomarrummet.

Har man närmare 20 olika videodomare utspridda på tolv arenor säger det sig självt att kvaliteten varierar. Att de dessutom i de allra flesta fall bor i samma stad som hemmalaget gör inte situationen bättre.

Givetvis ska Hockeyligan i stället satsa på de två eller tre kvalificerade personer som sköter all bedömning från en central enhet. Elitseriens eget War Room.

Ekonomi och teknik har varit motiveringen till att det inte har skett tidigare. Nu verkar båda hindren vara undanröjda. Jag hoppas verkligen att vi slipper fler magplask liknande det i går.

ARTIKELN HANDLAR OM