Toppen, Skellefteå

Serieledare tack vare stenhård träning: ”Är starkare och bättre nu”

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. I nästan en månads tid har de varit tvåa.

Skellefteå har bidat sin tid och tränat hårt.

Nu är de elitserieledare – och hårdträningen fortsätter.

– Om man skär ner på den tuffa träningen blir man slapp och slö, säger Yared Hagos.

Foto: SCANPIX
Hårdtränar Yared Hagos Skellefteå gick upp i serieledning efter segern mot Brynäs i?går. Framgångsreceptet: Stenhård träning.

14 omgångar i rad har elitseriens serieledare hetat ­Luleå. I och med gårdagens resultat är närmsta rivalen, Skellefteå, ikapp – och förbi.

Skellefteå körde över Brynäs från första nedsläpp. Efter 8.47 hade västerbottningarna dragit ifrån till en tvåmålsledning och dominerat händelserna fullständigt.

”Har inte dragit ner”

– Första femton var helt magiska, de kommer knappt ur zon när de för­söker slå icing ens, säger Skellefteås tränare Anders Forsberg och fortsätter:

– Men sen börjar vi fin­lira och gör mycket svårare saker. Det är nästan så att det är en nackdel för oss när vi känner att det går lätt. Då slår vi av på takten lite.

För att hålla fast vid serieledningen kommer laget i fortsättningen jobba med att kunna bibehålla samma spel över 60 minuter.

Och Skellefteå tränar fortfarande hårt, trots att mer än halva grundserien är spelad.

– Vi har inte dragit ned på träningen. Vi försöker ligga i, köra fys och bra ispass ­hela tiden. Häromdan körde vi ett riktigt tungt fyspass till exempel. Vi är både starkare och bättre konditionsmässigt nu än när serien började.

– Tanken är att alla som kommer hit ska känna att de blir mycket bättre hockeyspelare och att de utvecklas över säsongen. Det är därför vi sprider speltiden över alla fyra femmor, för att kunna träna hårt vid sidan av.

”Måste ha höga krav”

Yared Hagos, som satte 3–0-pucken i början av den andra perioden, välkomnar den tuffa träningen.

– Det finns inga genvägar till att bli bra. Man måste träna hårt och ha höga krav på varandra. Vi är professionella idrottsmän, vi ska hållas i bra trim hela tiden.

Hagos har rikligt med erfarenhet från andra klubbar. Han är inne på sitt sjätte elitserielag och har också varit över en sväng till Nordamerika och Dallas Stars organisation.

– Vi tränar smartare och jobbar verkligen med saker som man utnyttjar när man spelar hockey. De isträningar jag har haft med andra lag har inte gett effekt på samma sätt.

FAKTA

HÅRDTRÄNAR – MEN HÄR ÄR TRE ANDRA ANLEDNINGAR TILL ATT SKELLEFTEÅ LEDER

Tydlig filosofi

Anders Forsberg (bilden) förespråkar ett offensivt och fartfyllt spel. Träningen läggs upp efter det och spelarna som knyts till klubben har egenskaperna för den typen av ishockey. Senaste nyförvärvet Ville Koistinen är ett utmärkt exempel – snabb och puckskicklig.

Förstafemman

Mikko Lehtonen och Joakim Lindström leder poängligan i överlägsen stil. Fredrik Warg kompletterar dem, och har utvecklats till en specialist framför motståndarmålet. Motorn är David Rundblad, som sätter upp spelet från backplats.

Nyhetens behag

Skellefteå har inför en säsongsstart aldrig tidigare nämnts som ett givet topplag. Medan lag som HV71 och Färjestad, som förväntas vara med och slåss när SM-guldet delas ut, inte går för fullt alla gånger under grundserien trummar Skellefteå på.

MATCHFAKTA:

Skellefteå–Brynäs 4–2 (2–0, 2–1, 0–1)

Första perioden: 1–0 (6.35) Ville Koistinen (Jimmie Ericsson, Adam Larsson), 2–0 (8.47) Melker Karlsson (Oscar Lindberg, Fredrik Lindgren).

Andra perioden: 3–0 (5.03) Yared Hagos (Anders Söderberg, David Rundblad), 3–1 (14.32) Alexander Sundström (Ludvig Rensfeldt), 4–1 (17.24) Joakim Lindström (David Rundblad, Mikko Lehtonen).

Tredje perioden: 4–2 (13.19) Calle Järnkrok (Jakob Silfverberg).

Skott: 41–30 (16–7, 12–10, 13–13).

Utv, Skellefteå: 4x2. Brynäs: 5x2, 1x10.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 4 310.

ARTIKELN HANDLAR OM