"Nu är man glad för det lilla man har"

Fortfarande oklart om Forsberg får tillbaka full syn

HOCKEY

Johan Forsberg är efter en och en halv månads frånvaro inte tillbaka på isen.

Nu berättar han om suget tillbaka till hockeyn – och ovissheten att inte veta om han nånsin får sin syn tillbaka.

– Nu är man glad för det lilla man har, säger Forsberg till Sportbladet.

Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX /

Johan Forsberg, 25, har precis påbörjat sin rehabiliteringsträning efter den tunga skadan. Ännu vet han inte när han kan gå på is.

– Den som det visste. Jag ska börja träna nu, sen ska jag tillbaka till sjukhuset i Umeå på måndag och se vad som händer. Utifrån det får vi göra någon rehabplan, säger Forsberg.

Det är nu drygt sex veckor sedan han akut fick åka till Umeå för att opereras. Fortfarande vet man inte med säkerhet vad skadan orsakades av, men han hade drabbats av näthinneavlossning – en ögonsjukdom som är ovanlig och oftast drabbar i övre medelåldern.

Problem med linserna

– Det blev rätt tvära kast. Först trodde jag var något problem med linserna, men sen var man helt plötsligt tvungen att lägga sig på operationsbordet, säger han.

– Jag hade ingen aning om vad det var så jag visste ingenting, och då tycker jag ändå jag har rätt bra koll på sjukdomar. Men när de sa att de skulle skicka mig till Umeå trodde jag det handlade om en vecka eller så.

Och när du förstod innebörden?

– Det är klart det var en chock. Men det gäller att hålla sig lugn och jag var ändå rätt lugn. Lugnare än de runt omkring mig i alla fall.

Piteåsonen ser fortfarande suddigt och det är oklart om han någonsin får tillbaka full syn.

"Klart det är jobbigt"

– De kan inte säga hur det blir tyvärr, det är olika från fall till fall.

Hur är det att inte veta om du får full syn tillbaka?

– Det är klart det är jobbigt. Men nu har det gått så pass lång tid att nu är man glad för det lilla man har. Tidigare var det ju ovisst om jag skulle se något över huvudtaget.

Fjolårets skyttekung i slutspelet har redan missat 15 matcher och det är i dagsläget oklart hur många det blir.

– Det är tråkigt att se från sidan faktiskt. Men det är kul att det går så bra för grabbarna, det är en tröst, frågan är bara om jag får någon plats när jag är tillbaka…

– Men jag har aldrig varit så hockeyintresserad som jag är nu i alla fall. Man är mer spelsugen nu än när man spelar, det är lite synd men jag får försöka hålla kvar suget när man får komma tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM