Grishockey – då kan Skellefteå vinna

Har lärt sig vad som krävs

HOCKEY

Det var den klart tråkigaste matchen att titta på.

Men likväl var det nog den skönaste segern för Skellefteås tränare Anders Forsberg.

I kväll fick han nämligen se att hans lag har lärt sig vad som krävs i ett slutspel.

Skellefteå–Linköping har varit en oerhört underhållande matchserie att titta på. Det har varit snygga mål, det har varit svängiga matcher och det har varit heta känslor.

Det har även varit en matchserie där jag har blivit mer och mer tveksam till Skellefteås chanser att vinna.

Mycket av min tvekan har berott på Skellefteås orutin, både i båset och på isen.

Har spelat för snyggt

På isen har orutinen till stor del synts i hur laget har spelat. Skellefteå har många lirare, som gärna vill spela snyggt istället för att spela enkelt.

Men i den förra matchen började en skillnad att synas. Då spelade laget hårdare, tuffare och – om man vill uttrycka det så – grisigare och fulare.

I kväll blev det ännu mer tydligt. Laget har nu fått nya direktiv. Nu är det "safety first" som gäller. Spela enkelt. Lägg pucken sarg ut. Defensiven är prio ett. Bjud inte på något.

Hade även tur

Även om det är kul att kolla på gladhockey så lönar det sig inte lika mycket i ett slutspel som under grundserien, vilket Skellefteå i kväll fick ett bevis på.

Genom säkert defensivt spel, och även en del tur (var det tre gånger LHC missade öppet mål?) vann laget med 1–0 – och nu lutar vågmätaren över till Skellefteås fördel igen.

Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka, spelade de ens i kväll? Om Linköping ska ta sitt efterlängtade SM-guld måste tjeckduon vara bättre än de var i kväll.

Detsamma gäller Andreas Jämtin. Han har varit en av seriens bästa spelare tidigare, men i kväll var han i det närmaste osynlig. Inte en enda tackling, enligt statistiken.

Undrar vad Andreas Hadelöv tänkte när han insåg att det inte var avvaktande LHC-utvisning, och Robin Persson fick öppet mål...