Taktiken – tacklingar

Skellefteå ska till semi genom sin fysik

HOCKEY

LULEÅ-SKELLEFTEÅ. Tuffa Skellefteå mot småväxta, intensiva Luleå.

Slaget om Norrland kan börja.

– I en lång matchserie kan vårt fysiska spel trötta ut dem, säger Mikko Lehtonen.

– De kommer att få se vad vi kan, vi har visat att vi kan slå ut en fysiskt tuff motståndare, säger Chris Abbott.

Det skiljer bara 13 mil mellan städerna, men spelstilarna är på olika planeter. När den glödheta semifinalserien inleds i morgon i Skellefteå kommer det garanterat att smälla i kortsargen – bakom bortamålet. På de sju kvartsfinalmatcherna mot Linköping delade Skellefteå ut 94 tacklingar, nästan tre gånger så många som Luleås 33 mot Djurgården.

– En av våra styrkor är att vi kan spela riktigt fysiskt. Vi får se om vi kan dra nytta av det, säger Mikko Lehtonen.

Tacklas på träning

Skillnaden har grundlagts på träningarna. Medan Luleå knappt tacklat alls på sina ispass har Skellefteå blåst på för fullt i närkamperna.

– Eftersom vi ändrade spelsystem var vi tvungna att träna väldigt mycket matchsituationer i början. Vi försöker köra jäkligt hårt på träning. Det var lite tufft från början. Det var inte alla som tyckte att det var mysigt, men nu tycker alla att det är kalas, säger tränaren Anders Forsberg.

Tror du att det påverkar spelet på match om man tacklar mindre på träning?

– Ja, det gör jag. Vi är ett lag som vill tackla och då måste man snarare putta det framåt på träning för att få folk att tackla på matcher också.

”Ingen idé”

Ett synsätt som inte delas av Luleå. Lagkaptenen Anders Burström menar att det är bättre spara tacklingarna till Skellefteås spelare och får medhåll av Chris Abbott.

– Det är ingen idé att köra över en lagkamrat på en träning, säger Abbott.

Karl Fabricius:

– Vi har en jäkla körning på våra träningar, trots att det inte är så många tacklingar. Visst, vi tacklar minst i hela elitserien, men vi har ändå tagit oss till semifinal och tänker gå ännu längre. Djurgården spelar mer fysiskt än Skellefteå och vi slog ändå ut dem.