Ingen bonus till SAIK-spelarna

”Klubben måste tjäna”

HOCKEY

Skellefteå AIK gick inför säsongen ut med att man siktar på SM-guld.

Belöningen för spelarna om målet nås?

Noll kronor.

– Det handlar inte om pengarna att ta SM-guld, säger Johan Forsberg.

Många överraskades när Skellefteå AIK:s tränare Anders Forsberg stack ut hakan och tippade sitt eget lag som SM-guldmedaljörer vid elitseriens upptaktsträff.

Nu ses målsättningen som mer realistisk även utifrån.

– Skellefteå ledde långa stunder serien och har tagit sig till semifinal.

”Bygga upp en buffert”

Men även om de tar sig hela vägen väntar inga extra belöningar för spelarna.

– Vi har inga bonusar för final och vi har inga bonusar för guld, säger klubbdirektör Pea Israelsson.

Varför?

– Föreningen måste ju också tjäna pengar. Spelar man i elitserien gäller det att bygga upp en buffert. Det är stora pengar, går det mindre bra något år så tappar man ju intäkter och då gäller det att ha den beredskapen, att man klarar tuffa år också. Vi betalar de löner vi betalar, sen i slutspel försöker vi se så att föreningen också ska få en slant.

Johan Forsberg ser inga problem med systemet.

– Jag ser inte alls på det. Det spelar ingen roll så där, absolut inte. Man har nog motivation ändå. Det handlar inte om pengarna att ta ett SM-guld, verkligen inte.

Luleålirarna får bonus

Tänker ni på SM-guld?

– Egentligen inte så. Det är klart, vi har gått ut med det i början på säsongen, det har varit ett mål. Men man får lägga det åt sidan, det har vi då gjort nu. Man måste ta det i steg annars blir det för långt fram.

Luleå vill inte berätta vilka summor det handlar om, men berättar att det finns ett bonussystem beroende på hur långt laget går.

– Framgång och ekonomi tycker vi ska gå hand i hand för alla som medverkar i en förening eller klubb. Då tycker vi att det är viktigt att man kan ha ersättning som också hänger på prestation. I och med att prestation oftast genererar mer pengar är det också naturligt att kunna dela på de ekonomiska framgångarna också, säger klubbdirektör Thor Stöckel.