Luleås sportchef anklagas för rasistiska glåpord

HOCKEY

Luleå Hockey sportchef Lars ”Osten” Bergström anklagas för att ha uttryckt grovt rasistiska tillmälen mot Skellefteås Yared Hagos under den första semifinalen.

Nu har en skrivelse lämnats in till Svenska Ishockeyförbundet.

– Han skrek "negersvin" och sådana saker, säger ett vittne till Sportbladet.

Lars ”Osten” Bergström.

I kväll spelas den andra semifinalen mellan Skellefteå och Luleå.

Men försnacket handlar om allt annat än hockey.

Luleå Hockeys sportchef Lars "Osten" Bergström ska under den första semifinalen i Skellefteå ha uttryckt sig grovt rasistiskt mot Yared Hagos.

Hotfull stämning

Flera personer som varit på plats berättar för Sportbladet att stämningen varit väldigt olustig.

– Vi hade sittplatserna nedanför Luleås. Det har aldrig varit några problem när Linköping eller Färjestad varit på plats. Men när Luleå kommer är det alltid skrik från olika håll. Nu satt "Osten" där och skrek rasistiska saker under tredje perioden. Han skrek negersvin och sådana saker, säger ett vittne och fortsätter:

– I förlängningen kunde han inte vara tyst så jag sa att jag tyckte att hans uttalanden var ett lågvattenmärke för en sportchef. Då stirrade han bara på mig och sa: "Håll käften gubbjävel".

Förnekar

En annan person som var på plats under semifinalen upplevde stämningen som hotfull och berättar att det inte är första gången.

– Han sitter och skriker "jävla negerjävel" med jämna mellanrum i en och en halv timme. Det har hänt sånt här förut. Han kan inte uppföra sig som folk och man vill ju inte sitta där och lyssna på den där skiten.

”Osten” själv förnekar att han skulle sagt något liknande.

– Det är både olustigt och osakligt. Jag är inte på något sätt rasistisk och har inte på något sätt uppträtt på ett rasistiskt sätt. Det finns överhuvudtaget ingen saklighet i det som sägs, säger han i Canal plus och fortsätter:

– Jag har säkert dragit iväg någon svordom och uttryckt irritation, har någon uppfattat det på ett dåligt sätt ber jag om ursäkt.

Har lämnat in skrivelse

Nu har flera personer uppmärksammat händelse för Svenska ishockeyförbundet. Det rör sig dock inte om en regelrätt anmälan och ”Osten" riskerar därför inte att straffas av förbundet.

Skellefteå informerade Luleå om händelsen efter matchen.

Luleås vice klubbdirektör, Thor Stöckel har i sin tur varit i kontakt med "Osten".

– Jag undrar om det är någon kampanj mot "Osten" eller om någon i Djurgården är sur för att de blev utslagna.

Menar du det?

– Jag skojade lite. Vi anmälde två spelare och vi har fått många frågor på det. Det är enormt mycket utspel. Jag säger inte att det är så i det här fallet, det var mer skämtsamt.

Så ni kommer inte agera på något sätt?

– Jag har ingen aning om det ligger något i det här eller om det bara är ett utspel och spekulationer. Det kan ligga något i det, men det finns ingen anledning att uttala sig om en hypotes. Det är klart att vi som klubb inte står bakom sånt här.

– "Osten" blir ofta provocerad och många pekar och skriker, speciellt i Skellefteå. Men det är något han lärt sig att leva. med. Jag känner honom som en reko och sund person.