Skellefteås vapen – ”Hardy-hockey”

Skellefteås taktik från 1978 ska ge nytt guld

Foto: Foto: SCANPIX
Stor hjälte Efter att ha inlett matchen i ett fasansfullt tempo lyckades Skellefteås lille anfallare Anders Söderberg hitta en fri yta framför mål där han på passning av Oscar Lindberg kunde sätta 1–0 bakom Anders Nilsson. Ett mål som visade sig räcka ända till seger. Och i morgon har matchhjälten Söderberg och hans lagkamrater chans att säkra finalplatsen.
HOCKEY

SKELLEFTEÅ. För 33 år sedan tog Skellefteå SM-guld med en vansinnig intensitet i första perioden som signum.

Med samma taktik är klubben på väg mot en ny final efter tre raka segrar mot Luleå.

– Vi gick ut och tog över direkt, säger Jimmie Ericsson.

Foto: BILDBYRÅN
Hardy Nilsson med SM-bucklan 1978.

Genom historien har Skellefteås intensiva första tio minuter på matcherna varit mytomspunna.

Guldåret 1978 – med nuvarande Djurgårdstränaren Hardy Nilsson som härförare – påstods det att motståndarna bävade för att åka upp till Skellefteå.

Nu, 33 år senare, är de galna inledningarna tillbaka.

Fullt ös från start

I den sjunde och direkt avgörande kvartsfinalen mot Linköping släppte Skellefteå till det första skottet mot Andreas Hadelöv först efter 13 minuter. Skottsiffrorna efter en period var 19–3 – och Linköping orkade aldrig komma tillbaka.

I går skaffade sig Skellefteå matchboll i semifinalserien mot Luleå – återigen med fullt ös från start.

– Vi hade bra fjutt på benen. Alla var redo från start och vi tog över direkt. Hade vi bara varit mer desperata framför kassen hade vi haft en större ledning inför andra perioden, säger Jimmie Ericsson, som samtidigt är kritisk till de två avslutande perioderna:

– Jag tycker att vi gick ner oss lite grann i andra och i tredje perioden är det ännu mer avvaktande från vår sida. Vi vill verkligen inte göra några misstag och spelar verkligen tajt. Får vi ner pucken på djupet och kan hålla den där nere och skapa något är i alla fall jag mer nöjd.

”Mer flexibla”

Tränaren Anders Forsberg har koll på historiken i Skellefteå med starka starter på matcherna.

– Så är det historiskt sett. Fast i år har det varit mer så att vi har kunnat gå andra hälften av perioden i stället. Vi är lite mer flexibla, säger Anders Forsberg.

”Gick för fullt framåt”

Han flaggar även för att sannolikheten är stor att Skellefteå väljer ett annat spår i de nästkommande matcherna.

– I den här matchen drev vi på hårt från start. Då gick vi för fullt framåt. Men det gäller att inte göra det varje gång för då kan motståndarna korrigera sig efter det. Det är mycket bättre om man tar det med jämna mellanrum.

FAKTA

MATCHEN – PERIOD FÖR PERIOD

FÖRSTA PERIODEN

Skellefteå öppnade starkt och lyckades skapa några riktigt vassa lägen direkt, Bellemares skott höll på att leta sig in bakom anders Nilsson efter 1.56. 1–0-målet kom till slut efter knappt tio minuters spel.

Skott: 16–3.

ANDRA PERIODEN

Luleå fick bättra på skottstatistiken direkt i andra efter två Skellefteå-utvisningar. Trots bra PP-spel höll Hadelöv tätt i Skellefteå-målet. Luleå föll sedan tillbaka lite igen i slutet av perioden.

Skott: 8–13.

TREDJE PERIODEN

Den avslutande perioden blev en mer tillknäppt tillställningen. Skellefteå försvarade sig bra och anföll inte lika frenetiskt som i första. Med 15 sekunder kvar kunde Jimmie Ericsson avgöra i öppen kasse.

Skott: 7–6.