”Har varit tungt – och ensamt”

Klingberg njuter av att vara hemma igen: ”Trivs jättebra”

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Från ensamhet till publikfavorit.

Efter den tuffa tiden i Finland charmade John Klingberg, 19, hela Skellefteå Kraft Arena i debuten.

– Jag ville tillbaka till Sverige och hitta glädjen. Och jag är glad nu, säger han.

Trots att John Klingberg inte hunnit göra någon ordentlig träning med laget fick han hoppa in redan i toppmötet mot Brynäs i går. Under sina drygt 13 minuter på isen blev Skellefteås nyförvärv något av en publikfavorit och fick priset som matchens lirare i hemmalaget.

– Det var skitkul. Jag är självklart jättenöjd med min insats. Det kändes jättebra, säger John Klingberg.

Inte som han tänkt

Inför den här säsongen lämnade talangen Frölunda för Jokerit, men sejouren i Finland blev inte som han hade tänkt sig.

– Det har varit tungt faktiskt – och ensamt. Jag flyttade hemifrån för första gången, men det kom jag in i ganska snabbt. Men det gick tungt med hockeyn eftersom jag hade tråkigt vid sidan av och inte riktigt förstod spelidén eller hur de ville att jag skulle spela. Självklart värvade de mig för att jag skulle spela som jag gjort innan, men det blev liksom dubbla budskap på något sätt. Det var mycket för att jag inte förstod språket också.

Hur fungerade det språkmässiga med de andra spelarna i laget?

– De satt ju och snackade finska med varandra. Men när man pratade med dem var det vissa som kunde lite engelska i alla fall. Det gick ju inte så jättebra med hockeyn heller. Jag var inte så jävla glad över att spela där eftersom jag mådde lite dåligt.

”Skönt lämna Finland”

Hur kändes det att åka tillbaka till dit efter JVM?

– Innan kändes det skönt att åka iväg på JVM, men ibland under JVM gick ju tankarna att ”oj, shit, snart ska jag tillbaka till Finland”. Men jag hade pratat med min agent och sagt att efter JVM tror jag inte att jag kommer vilja stanna kvar där. Och efter turneringen slog han mig en pling och då sa jag att nu får det räcka.

Ångrar du att du stack till Finland?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Det har varit väldigt lärorikt. Både socialt och vid sidan av. Du måste kunna klara av att vara ensam också. Det har jag ju varit där nu, men det blev inte bättre och jag kände att jag kom längre och längre ner i att ha tråkigt och det gick ut över hockeyn.

Trivs du i Skellefteå så här långt? Det är ju annars än Göteborg här också.

– Det är lite skillnad. Men så liten som de sa att staden skulle vara tycker jag inte att den är. Jag bodde i Floda mellan Alingsås och Göteborg och Alingsås är ganska likt det här. Det känns jättebra. Jag trivs jättebra här.

FAKTA

/JOHN KLINGBERG

Född: Lerum.

Ålder: 19.

Position: Back.

Skjuter: Höger.

Längd: 185 cm.

Vikt: 78 kg.

Draftad: 2010 runda 5, nummer 131 totalt av Dallas Stars.