Tidigare NHL-center klar – för Skellefteå

Ryan Vesce till SM-tvåan

Foto: AP
Ryan Vesce, till vänster, i närkamp med Tampa Bays Mattias Öhlund under en NHL-match med San Jose 2009.
HOCKEY

Skellefteå har hittat sin stjärncenter.

Enligt Sportbladets uppgifter är amerikanen Ryan Vesce, 30, klar för klubben.

– Inga kommentarer, säger sportchefen Lasse Johansson.

Skellefteå har legat extremt lågt under sommarens värvningskarusell. Stora delar av det lag som i våras förlorade SM-finalen mot Brynäs finns kvar.

Bara målvakten Markus Svensson och forwarden Pontus Petterström har hämtats in, samtidigt som Skellefteå valde att inte förlänga kontraktet med en av förra säsongens nyckelspelare Lee Goren.

Ersätter Goren

Västerbottningarna har tidigare visat intresse för Bobby Butler, men amerikanen valde i stället spel med New Jersey Devils.

Nu blir det i stället en landsman till Butler som ersätter Lee Goren.

Amerikanen Ryan Vesce har varit ute på marknaden under en tid. Den högerfattade centern har tidigare valt att nobba Rögle, där han för övrigt spelade under lock out-säsongen 2004/05. Nu väljer han, enligt Sportbladets uppgifter, i stället spel med en av Rögles konkurrenter i elitserien.

”Inga kommentarer”

Och med spelskicklige Vesce i laget seglar Skellefteå upp som den stora guldfavoriten.

Skellefteås sportchef Lasse Johansson vill varken bekräfta eller dementera Sportbladets uppgifter:

– Om och när vi gör klart med någon spelare kommer vi att kommunicera ut det. I övrigt har jag inga kommentarer, säger han.

Vesce har 19 NHL-matcher med San Jose Sharks på meritlistan. De två senaste säsongerna har han tillhört KHL-klubben Nizjnij Novgorod, där han för övrigt varit lagkamrat med förre HV-forwarden Martin Thörnberg. Efter 48 poäng under den första KHL-säsongen förstördes stora delar av förra säsongen av en ryggskada.

FAKTA

Titta, här är 5 andra heta värvningar

Mattias Weinhandl, till Linköping från St Petersburg

En av Europas vassaste avslutare återvänder till elitserien. Senast Weinhandl var i Linköping vann han skytteligan med makalösa 35 mål.

Robert Rosén, till Växjö från AIK

Förra säsongens poängkung och det kostade Växjö fem miljoner kronor att lösa Rosén från kontraktet med AIK.

Lasse Kukkonen till Rögle från Metallurg Magnitogorsk

Många elitserieklubbar ville ha finländaren i laget. Det blev till slut Rögle som vann budgivningen om den rutinerade landslagsbacken.

Linus Klasen till Luleå från Malmö

En artist utöver det vanliga. Men nu är det upp till bevis nu för pucktrollaren från Huddinge. Först en misslyckad säsong i Nordamerika och sedan en del i Malmös fiasko.

Jack Connolly, till Färjestad från University of Minnesota-Duluth

Också en spelare som har alla förutsättningar att bjuda på det lilla extra. Debuten i Färjestad förstärkte känslan att Connolly kan bli en attraktion i elitserien.

Sammanställning: Hans Abrahamsson