Oscar Lindberg vände för Skellefteå

HOCKEY

Strax före matchen flyttades Oscar Lindberg upp i förstakedjan.

Han tackade med två mål som gav Skellefteå segern med 4–2 mot Frölunda.

– Jag lyckades stå på rätt plats vid rätt tillfälle, sade 21-åringen om sina mål.

Han har faktiskt rätt. Oscar Lindberg har verkligen blommat ut i år och är oerhört spelskicklig. Men de båda målen var enkla.

Förspelet till hans kvittering till 2–2 var desto mer avancerad. I powerplay snurrade Bud Holloway upp två-tre Frölundaspelare innan han släppte pucken till Jimmie Ericsson vid den vänstra stolpen – som direktpassade över till en helt ren Lindberg som bara hade att lägga in pucken i öppet mål.

Årets hittills läckraste mål i Skellefteå.

Biljardpuck bakom målet

Bara dryga minuten senare kom Lindbergs andra mål lika enkelt och från exakt samma plats. Den gången var det backen Erik Andersson som försökte hitta ett skottläge men som i stället valde att lägga en biljardpuck vid sidan av täckande backar så att gummit studsade bakom målet fram till Lindberg, omarkerad vid stolpen på nytt.

– Visst var målen enkla, men de var välförtjänta. Vi öppnade så där men vår andraperiod har ganska stor del i segern. När vi ökade farten kom målen till slut, sade Oscar Lindberg som fick ta plats i förstakedjan när Erik Forssell kände av en skada.

Han såg ut att trivas till fullo med centerlivet mellan sina skickliga kompisar Jimmie Ericsson och Joakim Lindström.

– Jag har ju hoppat lite fram och tillbaka men trivs med att spela med dem. Det blir ju en annan roll där än i tredjekedjan. Men det gäller att anpassa sig och göra jobbet var man än spelar, sade den spelskicklige centern som egentligen tillhör New York Rangers.

Först guld – sedan Rangers

Där kommer han ganska säkert att spela nästa säsong, men innan dess vill han ta guld med Skellefteå.

Om backen Erik Andersson får den chansen är mera oklart.

Han är bara inlånad oktober månad ut och endera dagen anländer tjecken Martin Sevc för att förstärka Skellefteås skadedrabbade backbesättning. Mot Frölunda var Erik Andersson strålande, han har plus åtta i plus-minusstatistiken efter att endast ha varit inne på ett baklängesmål så här långt.

Ändå finns risken att det snart är färdigspelat i Skellefteå.

– Jag njuter bara av varje dag jag får spela och kör på så får vi se vad som händer sedan, sade Erik Andersson.

FAKTA

Skellefteå–Frölunda 4–2 (1–2, 2–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (7.49) Pontus Petterström (Niclas Burström, Viktor Arvidsson), 1–1 (8.11) Fredrik Sjöström (Per–Johan Axelsson, Henrik Tömmernes), 1–2 (14.18) Fredrik Sjöström (Christian Bäckman, Anton Axelsson).

Andra perioden: 2–2 (17.24) Oscar Lindberg (Jimmie Ericsson, George Holloway) spel fem mot fyra, 3–2 (18.37) Oscar Lindberg (Erik Andersson, Joakim Lindström).

Tredje perioden: 4–2 (19.31) Jimmie Ericsson mål i tom kasse.

Skott: 33–21 (8–7, 13–8, 12–6).

Utv, Skellefteå: 1x2. Frölunda: 4x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby, Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 4 960.