Matchstraff direkt efter överfallet

Pierre-Edouard Bellemare fick lämna isen blödande

1 av 12 | Foto: C MORE SPORT
HOCKEY

SKELLEFTEÅ/STOCKHOLM. Det hade bara gått 58 sekunder.

Då knockade Robin Jacobsson Pierre-Edouard Bellemare med en ful tackling.

– Jag försöker göra det på ett schysst sätt, men misslyckas, säger Brynäsbacken till Sportbladet.

Det hettade till direkt i kvartsfinalen mellan Skellefteå och Brynäs. Det hade inte ens gått en minut när Robin Jacobsson delade ut en ful tackling på Pierre-Edouard Bellemare. Skellefteåspelaren blev liggande på isen och flera spelare börjades slåss efter tacklingen.

– Det är tackling som tar i huvudet, från den blinda sidan. Det är en tackling på en spelare som inte är beredd, som inte har puck över huvud taget, det här får man inte göra. Totalt onödigt och helt klart ett matchstraff, säger C Mores expert Arto Blomsten.

”Kommer in för sent”

Jacobson åkte på matchstraff efter tacklingen och Bellmare fick åka blödande ut i omklädningsrummet. Sportbladets live-tv fick tag på Jacobsson direkt efter matchen.

– Jag kliver på och ska tackla honom, tyvärr kommer jag in för sent. Jag försöker att sänka axeln så långt jag kan. Tyvärr träffar den olyckligt. Det är tråkigt. Jag försöker göra det på ett schysst sätt, men misslyckas, säger han och fortsätter:

– Jag märker att han inte har pucken, men exakt när han släppt den ser jag inte. Jag tittar i brösthöjd där, säger Brynässpelaren som inte hunnit be Bellemare om ursäkt.

– Jag har varit i omklädningsrummet hela tiden fram till nu.

Domarna var eniga om att uppgradera straffet till match penalty efter matchen. Det innebär att Jacobsson är automatiskt avstängd i nästan match.

– Det är en tackling som inte tar bra alls, alltså. Den är sen och den kommer från sidan och dessutom mot huvudet, säger domarchefen Mikael Ahlström.

Vad tror du om en längre avstängning?

– Det överlåter jag till disciplinnämnden.

Mörkar om Bellemare

Bellemare kunde inte spela vidare efter tacklingen.

– Han är skadad. Ganska illa. Han kommer inte tillbaka den här matchen, sedan får vi se, sa Skellefteås assisterande tränare Bert Robertsson till C More inför den andra perioden.

Efteråt mörkade tränarstaben fransmannens status.

– Vi såg ju på isen hur blodigt det var. Som lagmamma och doktor tycker jag inte om det, men pratar om Pierres skada gör jag inte. Han minns allt och det är ett gott tecken, säger Skellefteås läkare Karin Rundblad till Sportbladet.

– Jag är förbannad. Det är ishockey och slutspel, men det ska vara ett ärligt slutspel.

FAKTA

Skellefteå–Brynäs 5–0 0–0, 2–0, 3–0)

Andra perioden: 1–0 (17.00) Martin Sevc (Pontus Petterström, Joakim Lindström), 2–0 (17.59) George Holloway (Erik Andersson, Oscar Möller).

Tredje perioden: 3–0 (10.56) Petter Emanuelsson (Oscar Lindberg) spel fem mot fyra, 4–0 (12.15) Petter Emanuelsson (Johan Alm, Oscar Lindberg), 5–0 (14.12) George Holloway (Oscar Lindberg, Oscar Möller).

Skott: 41–14 (13–2, 13–4, 13–8).

Utv, Skellefteå: 4x2, 1x10. Brynäs: 6x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Mikael Nord, Arboga, och Sören Persson, Lidköping.

Publik: 5 028.

Återstående matcher

Match 2, 14 mars: Brynäs-Skellefteå, Läkerol Arena

Match 3, 16 mars: Skellefteå-Brynäs, Skellefteå Kraft Arena

Match 4, 18 mars: Brynäs-Skellefteå, Läkerol Arena

Ev match 5, 20 mars: Skellefteå-Brynäs, Skellefteå Kraft Arena

Ev match 6, 22 mars: Brynäs-Skellefteå, Läkerol Arena

Ev match 7, 24 mars: Skellefteå-Brynäs, Skellefteå Kraft Arena