Kan vara skillnaden mellan final & fiasko

Abrahamsson: Nu är det helt öppet igen

HOCKEY

LINKÖPING. Linköping var bara 32 sekunder från att mer eller mindre avgöra den här matchserien.

Nu är det helt öppet igen.

Viktor Arvidssons sena mål kan vara skillnaden mellan fiasko och en ny SM-final för Skellefteå.

Hans Abrahamsson.

Det här håller på att utveckla sig till en fantastisk kraftmätning mellan två väldigt skickliga lag. Spontant känns det som en av de allra bästa slutspelsserier jag har bevakat.

I dag var det på nytt stordramatik.

Skellefteå kvitterade till 2–2 med 32 sekunder kvar då Viktor Arvidsson dundrade in ett slagskott. Linköping såg ut att ha bra kontroll på avslutningen när Skellefteå lyckades etablera spel i slutminuten.

Och 6.43 in i förlängningen avgjorde sedan John Klingberg med ett välplacerat dragskott.

Linköping var bara 32 sekunder från att koppla ett järngrepp i den här semifinalen. Nu är det fullständigt öppet igen och det enda vi vet är att det blir en lång matchserie.

Enorm energiboost

Den sena kvitteringen och det avgörandet målet är givetvis en enorm energiboost för Skellefteå, ändå känns det som att Linköping så här långt har ett litet övertag.

Åtminstone om de klarar av att genomföra sin matchplan lika konsekvent som i de två första matcherna.

Skellefteå har varit det spelförande laget i de två första matcherna. Även i dag hade västerbottningarna mer puck och sköt betydligt fler skott, men i antalet heta målchanser var det jämnt. Linköping spelar ett tätare försvarsspel i egen zon och Skellefteå har haft väldigt svårt att få trafik framför Christian Engstrand.

Dessutom tycker jag Linköpings forwards jobbar hårdare i backcheckingen, delvis en följd att Linköping håller ihop laget bättre och är väldigt kompakta över hela banan.

Under de två första matcherna har de knappt bjudit någon spelvändning. De gånger Skellefteå kommit två mot en eller tre mot två är lätträknade.

Inte samma trafik

I kvartsfinalen mot Brynäs fick Skellefteå in två och ibland tre spelare som skymde, störde och tog returer. Mot Linköping betydligt starkare och tuffare backuppsättning är de inte i närheten av att få samma trafik framför Engstrand.

Linköping fick också en smakstart på matchen. Simon Hjalmarsson styrde in det första målet efter 7.34. Knappt två minuter senare slarvade Skellefteå i power play och Car Söderberg kunde valla in 2–0 via målvakten Joacim Eriksson.

Skellefteå var skakat, men fick en nödvändig reducering genom Oscar Lindbergs bara knappa minuten efter 2–0-målet.

Nu återvänder semifinalen till Västerbotten och Skellefteå har tagit tillbaka hemmafördelen, men det där med hemmaplan verkar inte ha så stor betydelse i den här matchserien.