Skellefteå finalklara – efter nya krossen

Visade mästarklass och körde över Linköping på hemmaplan

HOCKEY

Skellefteå/Stockholm. Skellefteå AIK är klara för sin fjärde raka SM-final.

Efter storsegern mot Linköping går laget återigen för guld.

– Vi har bra förutsättningar för att ta det hela vägen, säger assisterande tränaren Bert Robertsson efter 7-3-segern.

Regerande mästarna Skellefteå fick återigen igång maskineriet och målskyttet igen efter 0-1-förlusten i Cloetta Center.

En böljande och fartfylld förstaperiod kickade igång matchen och det var hemmalaget som ställt in siktet bäst. SAIK tog en tidig 3-0-ledning – något som fick LHC-tränaren Roger Melin att rasa över det egna lagets attityd till matchen.

– Jag tycker vi startar matchen precis som vi sade innan och det är det som fäller avgörandet, säger SAIK:s målkung Jimmie Ericsson till C More.

Den andra perioden blev något mer avvaktande och LHC hämtade sig en aning när laget reducerade två gånger om.

Kokande hemmapublik

Inför tredje perioden fanns det ett litet hopp för bortalaget men det grusades tämligen omgående när LHC slarvade i egen zon och SAIK:s Jimmie Ericsson kunde sätta dit 5-2. SAIK-centern Erik Forsell fastställde slutresultat till 7-3 i öppen bur inför en kokande hemmapublik i en match som kändes avgjord sedan länge.

– Man såg lite grann här i slutet vad vi kommer bjudas på publikmässigt. Det har vi längtat efter länge , säger tvåmålsskytten Jimmie Ericsson.

"Häftig känsla"

Segern innebär att Skellefteå besegrade Linköping med 4-1 i matcher och de gulsvarta är nu klara för sin fjärde SM-final.

– Det är en fantastisk känsla. Det är en lång, lång resa som på något sätt är på väg att nå sitt slut. Det är en otroligt häftig känsla, säger SAIK:s assisterande tränare Bert Robertsson till Sportbladet.

För Roger Melin var det den tredje raka semifinalförlusten.

– Jag tycker Skellefteå var lite för bra, de såg piggare ut i varje match. Vi fick jobba väldigt mycket för att överlag, säger LHC-tränaren till Sportbladet.

Skada oroar

Trista nyheter för Skellefteå i glädjeyran var att Petter Emanuelsson tvingades utgå med en armskada. Forwarden behövde inte uppsöka sjukhus men fick lämna isen och det är oklart hur länge 22-åringen blir borta.

FAKTA

Matchen:

Domare:

Jimmie Ericsson, f, Skellefteå

Kaptenen ledde Skellefteå till final. Två mål och en assist.

Pierre-Edouard Bellemare, f, Skellefteå

Höjt sig flera snäpp i slutspelet. Behärskar alla moment i spelet.

Joakim Lindström, f, Skellefteå

Tokdominerade inte som han kan göra vissa matcher. Skapade ändå väldigt mycket.

Johan Alm, b, Skellefteå

Spelar med stor pondus. En av Skellefteås viktigaste spelare.

Niclas Burström, b, Skellefteå

Satte i gång målkalaset.

Målvakten: Marcus Högberg, Linköping

Släppte in fem mål – kan ändå inte på något sätt lastas för förlusten.

Analys: Linköpings tränare, Roger Melin, sågade sitt lag efter första perioden. Ställningen var då 3-0 till Skellefteå efter att gästerna stått för mängder av misstag. Kvaliteten på spelet blev inte bättre i den andra perioden och även om Linköping petade in ett par puckar till slut var Skellefteå hela tiden steget före.

Skellefteå-Linköping 7-3 (3-0, 1-2, 3-1)

Första perioden: 1-0 (12.45) Niclas Burström (Oscar Möller, Pierre-Edouard Bellemare) EQ, 2-0 (14.47) Viktor Arvidsson (Melker Karlsson, Joakim Lindström) PP1, 3-0 (19.19) Jimmie Ericsson (Joakim Lindström) EQ

Andra perioden: 3-1 (9.05) Chad Kolarik (Johannes Salmonsson) EQ, 4-1 (9.54) Pierre-Edouard Bellemare (Petter Emanuelsson, Johan Alm) EQ, 4-2 (17.51) Mattias Sjögren (Mattias Bäckman, Magnus Johansson) EQ

Tredje perioden: 5-2 (5.30) Jimmie Ericsson EQ, 5-3 (11.33) Johannes Salmonsson (Jonas Almtorp, Mattias Bäckman) EQ, 6-3 (11.59) Oskar Sundqvist (Jimmie Ericsson, Erik Forssell) EQ, 7-3 (17.02) Erik Forssell (Markus Svensson) EQ

Skott: 34-27 (16-10, 10-9, 8-8)

Utv: Skellefteå AIK: 5x2, Linköpings HC: 6x2

Publik: 5543