Carlsson: ”Vi fick ett bryskt uppvaknande”

HOCKEY

SKELLETEÅ. Skellefteå visade mästarklass direkt.

Den stora guldfavoriten körde över Färjestad i den första perioden.

– Vi fick ett bryskt uppvaknande, säger Färjestads tränare Leif Carlsson.

Foto: PONTUS ORRE
Tung kväll för Carlsson i FKB-båset.

Skellefteås intensiva matchinledningar på hemmaplan är lagets signum.

Och det var något som de regerande mästarna verkligen levde upp till i den första finalmatchen. Laget radade upp chanser i första perioden och efter knappt elva minuter stod det 2–0.

– Vi kommer ut med mycket energi och får matchen dit vi vill ha den. Vi skapar otroligt många målchanser, skönt att vi får ­utdelning, säger assisterande tränaren Bert Robertsson.

– Jag tycker att vi var koncentrerade. Vi hade bestämt oss för att nu ska vi ut och köra, säger forwarden Oscar Möller.

Men ledningen borde egentligen ha varit ännu större.

Skellefteå hade 13–2 i klara målchanser efter 20 minuter.

– Så här kommer vi ut nästan varje gång, framför allt på hemmaplan. Det är något vi verkligen strävar efter, säger Jimmie Ericsson.

”Stämningen var magisk”

Lagkapten hyllade stämningen som hemmapubliken pumpade upp inför nedsläpp och i matchinledningen då hela arenan hoppade fram sitt lag.

– Stämningen var magisk, det var ett grymt tryck. Är man inte i gång när man kommer ut på isen så går vem som helst i gång tack vare publiken.

Ett annat av Skellefteås adelsmärken de senaste säsongerna är spelet i numerärt över- och underläge. Även i går var det en stor nyckel till segern. Hemmalaget fick två lägen power play och gjorde två mål.

Jimmie Ericsson dundrade själv in 1–0 med ett stenhårt slagskott och i slutet av andra perioden punkterade Pierre-Edourad Bellemare matchen med sitt 3–0-mål.

– Spelet var inte hundraprocentigt, men vi var ändå hundraprocentiga i att göra mål. Klart vi är nöjda med det, även om det ­inte gick till som vi tränat på, ­säger Ericsson.

Och i box play visade Skellefteå återigen högsta klass. Trots att Färjestad fick fem lägen i numerärt överläge lyckades de inte göra mål.

– Vi får ”boxa” mycket och jag tycker att vårt box play gör det fantastiskt. Vi är i gång i alla spelformer, säger Bert Robertsson.

FAKTA

Så knäckte de Färjestad

Matchinledningen

Skellefteå sköljde över Färjestad i den första perioden. De utnyttjade sin tempomässiga överlägsenhet och Färjestad reagerade i stället för att agera. Gång på gång spelade de över ett passivt bortalag i mittzonen.

Special teams

Hundraprocentigt i både power- och boxplay. Trots 25 i numerära överlägen vann Skellefteå den matchen i matchen med 20 i mål. Då ska det mycket till för att förlora, och där var den stora nyckeln till segern.

Försvarsspelet

Anfallsspelet är så bra att det stundtals är lätt att glömma bort hur effektivt försvarsspelet är. Skellefteå höll nollan i ytterligare en slutspelsmatch och allt från forwards backchecking, till Markus Svenssons målvaktsspel var klockrent.