Petad hela säsongen – avgjorde finalen

Anton Lindholm satte 1–0-pucken.
HOCKEY

KARLSTAD. Utanför laget hela säsongen och i februari ville Skellefteå låna ut Anton Lindholm, 19.

Men flera allsvenska klubbar nobbade och i går sköt den unge backen Skellefteå till ett nytt SM-guld.

– Det här är helt sjukt, något man aldrig kan föreställa sig, säger L­indholm.

För ett år sedan följde Anton Lindholm den avgörande SM-finalen framför tv:n och åkte sedan till Skellefteå Kraft Arena för att hylla spelarna när de kom med bussen från Luleå.

– Ja, jag var där och tog emot laget som en vanlig supporter och beundrare, berättar Lindholm.

Då tillhörde han juniorlaget och fick inte vara med på någon guldbankett.

I går var det Anton Lindholm som gjorde det avgörande målet när Skellefteå säkrade sitt andra raka SM-guld.

– Om du frågat mig här inför säsongen eller i januari om jag skulle avgöra en SM-final hade jag svarat: ”absolut inte”. Det här är helt sjukt, något man aldrig kan föreställa sig.

”Vi vred och vände på det”

Vägen till SM-guldet har varit lång och krokig för Anton Lindholm. Han var med under försäsongen, men när SHL drog i gång flyttades han tillbaka till juniorlaget. Där blev han kvar.

– Han hade det lite tufft när vi tog upp honom. Sedan var vi på väg att låna ut honom, men till slut bestämde vi oss för att behålla honom, säger general manager Lars Johansson.

Hur nära var det att han blev utlånad?

– Jättenära. Just före transferfönstret stängde (i slutet av februari) satt jag och tränarna och vred och vände vad som var bäst för hans utveckling. Det var faktiskt många allsvenska klubbar som inte ville ha honom, det är lite komiskt.

Många allsvenska klubbar nobbade honom?

– Ja, ja. Det var så det var.

”Det var tungt i början”

I stället valde Skellefteå att efter OS-uppehållet matcha in Lindholm och i slutspelet har han gjort stor succé. Den skridskoskicklige backen har fått stort förtroende och blev med sitt första mål på seniornivå stor guldhjälte.

– Visst var det tungt i början, men jag fick riktigt bra hjälp av coacherna. De berättade vad de ville att jag skulle göra och hjälpte mig vid varje träning. Och det gav resultat, säger Anton Lindholm.

Hur firar du det här?

– Ingen aning. Jag har ju inte varit med förut.