Här firar Skellefteå guldet med fansen

1 av 5 | Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

SKELLEFTEÅ. I fjol firade Skellefteå guldet med en resa till Las Vegas.

Men de fick göra det utan Pierre-Edouard Bellemare – fransmannen fastnade på flygplatsen i Paris.

– Jag vet inte var vi ska i år och jag bryr mig. Jag vet att jag ska med, säger Bellemare.

Strax efter midnatt, natten till i tisdag, kom Skellefteå tillbaka med bucklan till guldstaden där man möttes av tusentals fans vid arenan. Festen ska sedan ha pågått till minst halv fem på morgonen innan spelarna började ladda om för ännu en firardag.

Uppemot 10 000 personer samlades på Möjligheternas torg i Skellefteå för att fira guldlaget i går.

Alla spelare och ledare fick ta emot personliga hyllningar, Johan Alm bjöd på breakdance och Bud Holloway sjöng.

– Jag upplever en skönare känsla på sitt sätt i år. I fjol var det mer euforiskt, nu vet man vad som händer och man kan njuta på ett annat vis, säger assisterande tränaren Stefan Klockare.

Spelade med bruten fot

Under guldfirandet på torget passade Bert Robertsson på att hylla en spelare lite extra, backen Jonas Frögren.

– Han har spelat hela slutspelet med bruten fot och har aldrig gnällt. Det är ingen kille med stora ord men med ett gigantiskt hjärta, sa han och tog fram Frögren på scen.

Backen, som ser ut att lämna laget efter guldet tackade både laget och staden för ett år han aldrig kommer glömma.

– Det har varit ett fantastiskt år. Jag var lite skraj att flytta upp till Norrland som 33-åring. Men grabbarna i laget har tagit hand om mig, min sambo och min hund som heter Leif.

– Och Skellefteå som stad är helt jävla grym. Vad som händer i framtiden så kommer det här att vara ett fantastiskt minne, säger han.

Förra året fortsatte Skellefteå firandet med en resa till Las Vegas i maj. Det blir en ny guldresa i år, men var är ännu inte bestämt.

– Vi har inte bestämt något, utan vi skulle göra klart säsongen först sa vi. Det får väl bli något här framöver, säger Erik Forssell.

Stoppades av passet

Pierre-Edouard Bellemare är garanterat en av spelarna som ser fram emot resan mest. Centern, som varit en av Skellefteås bästa spelare i slutspelet, fastnade på flygplatsen i Paris i fjol och kom aldrig i väg till Las Vegas.

– Jag hade förberett allt, men kunde inte åka på grund av mitt idiotiska pass. Det var någon gränstid som inte var godkänd i USA. Det visste jag inte om och fick göra om passet, säger Pierre-Edouard Bellemare.

Och det slutade inte där för fransmannen.

– Det kändes bedrövligt och jag var arg. Och så blev det plötsligt en väldigt dålig vecka i Frankrike också. Det var bara regn.

”Jag ska med”

Den här gången ska – förhoppningsvis – inget kunna stoppa honom från att följa med.

– Jag vet inte var vi ska i år och jag bryr mig inte. Jag vet att jag ska med och jag är så sugen på det. Jag har aldrig varit med på en lagresa för det har alltid varit under VM. Jag är så trött på att höra allt de gjort. Äntligen ska jag med, säger Pierre-Edouard Bellemare.