Skellefteås glädje: Talangen stannar

Detroit: "100 procent säkert att han blir kvar i Skellefteå"

HOCKEY

På söndag drar SM-finalerna igång.

Men redan under fredagen kom glädjebeskedet för Skellefteå – supertalangen Axel Holmström stannar i klubben.

– Det är 100 procent säkert att han blir kvar i Skellefteå nästa säsong, inget snack om det, säger Detroitscouten Håkan Andersson till Norran.

Skellefteå stormar fram i SM-slutspelet.

Störst succé har 18-årige Axel Holmström gjort. Med 13 poäng (sex mål och sju assist) på nio matcher under slutspelet är han poängbäst i Skellefteå och tvåa i hela slutspelets poängliga – en poäng bakom Linköpings Broc Little.

Men det räcker inte för att åka över till Detroit, som draftade talagen i sjunde rundan 2014, redan nästa säsong.

– Axel har mycket kvar att utveckla i Skellefteå. Han har gjort en jättefin säsong, men utan att förringa Axels insats så är det ju så att ett slutspel inte gör en karriär. Men han är på rätt väg och det ser bra ut, säger Detroits scout Håkan Andersson till Norran.

Har rättigheterna i fyra år

Detroit har fyra år på sig att kalla över Holmström till NHL för att skriva ett kontrakt innan rättigheterna från draften löper ut. Red Wings har dock ingen stress med att få över 18-åringen och om kontraktet skrivs i sommar kommer Holmström att lånas ut till Skellefteå nästa säsong.

– Det är 100 procent säkert att han blir kvar i Skellefteå nästa säsong, inget snack om det, säger Håkan Andersson.

– Jag brukar säga att en spelare ska ha tagit en ordinarie plats i Tre Kronor innan man är helt redo för NHL. För Axels del handlar det om att fortsätta utvecklas och ta en ännu större roll i Skellefteå och även göra ett ännu bättre JVM nästa säsong. Han är inte nöjd och vill bli ännu bättre, fortsätter Detroitscouten.

Holmströms Skellefteå inleder finalspelet mot Växjö på söndag.