18-åringen kan få stor bonus: ’Lägger det åt sidan’

Två poäng ifrån att slå Daniel Sedins slutspelsrekord

Foto: Erland Segerstedt
Axel Holmström.
HOCKEY

Supertalangen har varit en av slutspelets giganter.

Axel Holmström, 18, nosar på Daniel Sedins poängrekord – och kan få en rejäl bonus om succén fortsätter.

– Börjar man jaga pengar vid 18 års ålder börjar man i fel ände, säger Skellefteå­centern.

Det blev en poäng i den första slutspelsmatchen i karriären. Och sedan har det fortsatt. Inför finalen mot Växjö har Skellefteå haft en spelledig vecka, men för Axel Holmström har det varit fullt upp med diverse intervjuer.

Inte så konstigt, då han gick igenom kvartsfinalen mot Brynäs och semifinalen mot Linköping utan att lämna isen poänglös i någon match.

Totalt har det blivit sex mål och sju assist på nio matcher.

”Lätt tappa fotfästet”

Hur tacklar du uppmärksamheten runt dig?

– Jag försöker att tona ned det lite för mig själv, ta intervjuerna och sedan inte fokusera så mycket på dem. När man är 18 år kan man lätt förstora saker och tappa fotfästet. Då har jag människor runt omkring mig som fort som fan skulle ta ned mig på jorden. De ser mig inte som en hockeyspelare, utan som Axel, och det är skönt, säger Axel Holmström.

Han är två poäng ifrån att slå Daniel Sedins slutspelsrekord för juniorer från 2000 – trots att han är ett år yngre än vad Sedin var då.

Och dessutom kan succén ge klirr i kassan.

Om han vinner slutspelets poängliga, Linköpings Broc Little ligger en poäng före, väntar en bonus på minst 120 000 kronor enligt SHL:s kollektivavtal. Det är mer än hälften av vad hans rookiekontrakt, ungefär 18 000 kronor i månaden, ger den här säsongen.

”Har gått väldigt fort”

– Jag har faktiskt ingen koll på det. Jag antar att min agent har det. Det är ingenting jag fokuserar på.

Hur viktiga är pengarna för dig?

– Väljer jag att kolla på pengar så kommer det nog att gå utför. Jag är så pass ung och så pass långt ifrån att vara färdigutvecklad. Börjar man jaga pengar vid 18 års ålder börjar man i fel ände. Jag lägger pengarna åt sidan just nu och försöker fokusera på utveckling i stället, och att kunna spela på så hög nivå som möjligt i framtiden.

Hittills har det gått rätt fort för dig i karriären. Hur känns det att du kan vara fyra segrar ifrån att stå på torget och fira ett SM-guld?

– Jag hade väl ett mål som liten att någon gång få spela i Skellefteå AIK. Och att få göra det när jag är 18 år är något jag givetvis är stolt över. Samtidigt försöker jag att inte bli för nöjd. Jag försöker att alltid sträva framåt och sätta nya mål, men det har gått väldigt fort. Det kändes som att jag alldeles nyss spelade TV-pucken och jag har knappt märkt att jag utvecklats.

Sina första skär tog Holmström i den lappländska byn Moskosel. När han var fem år flyttade familjen till Arvidsjaur och snart hade han och två kompisar egen nyckel till ishallen. Som 14-åring gjorde han sedan sina första träningar med Skellefteå.

– Det började med att jag och farsan (Urban Wikberg, numera tränare för Luleås U16-lag) pendlade någon gång i veckan. På isen kände jag att det inte var några problem så länge jag hade puck och klubba, men utanför och med skridskoåkningen låg jag efter de andra. Det var jobbigt och jag sa till pappa att jag ville flytta till Skellefteå. Han ställde upp och flyttade med mig. Jag är glad att jag åkte hit tidigare än till hockeygymnasiet.

Hur har mycket har din pappa bytt för din karriär?

– Otroligt mycket. När jag var liten var han tränare för Arvidsjaur och han har varit där och stöttat mig, inte alls pushat eller tvingat mig att träna. Att han flyttade med mig till Skellefteå har jag mycket att tacka honom för. Mamma tillät honom att flytta med mig och de blev särbos bara för min skull. De har betytt mycket och offrat mycket för mig.

Men nu är han tränare i Luleå.

– Han fick in mig på Skellefteå-spåret eftersom han spelat och bott här. När vi flyttade hit var han tränare i några år, men sedan fick han inte vara det längre. Sedan fick han erbjudande från Luleå och jag blev kvar här. Det är som det är. Han håller på dem nu och det är en kul liten historia.

Om vi blickar långt framåt. Hur skulle du vilja bli ihågkommen som hockeyspelare när karriären är över?

– Jag tycker att det är coolt att vara en spelare som är bäst när det gäller. Peter Forsberg var en som typ var det. Det är det man vill vara, säger Axel Holmström.

Axel Holmström har gjort 13 poäng på nio slutspelsmatcher.

■ ■ ■

Final 1 ikväll: Skellefteå-Växjö 18.30 TV4.

FAKTA

TIO SNABBA TILL AXEL HOLMSTRÖM:

Favoritskådis?

– Vin Diesel.

Favoritartist?

– Håkan Hellström. Det är harmoni. Men jag har väldigt blandad musiksmak.

Bästa boken du har läst?

– ”Jonte” Hedströms biografi var bra. Den och Zlatan Ibrahimovics biografi är böckerna jag har läst. Jag har inte läst någon känd, tjock bock. Jag skulle säkert fastna om jag började, men jag tycker att det känns så tråkigt.

Vad röstar du på?

– Jag röstade på Moderaterna. Jag kan ganska mycket om partierna och kollade också runt innan jag skulle rösta. Men det enda jag egentligen visste var att jag inte skulle rösta på SD eller rösta blankt för det skulle gynna dem. Det stod mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, men det är inte så att jag håller starkt på någon sida.

Vad skulle du göra om du inte var hockeyspelare?

– Jag tror att jag skulle jobba med friluftsliv. Jag skulle väl bo kvar i Arvidsjaur och köra skoter och jaga. Jag gillar natur, skog, jakt och fiske.

Har du någon okänd talang?

– Jag är otroligt talangfull på att komma försent till saker. Tidsoptimist är jag talangfull på att vara.

Har du någon fobi?

– En enorm ormfobi. Det är någonting jag hatar.

Vilket är ditt smultronställe?

– Stugan. Det är där jag jagar och lever mitt skogsliv, haha. Vi har jävulskt dåligt internet där och telefonen går nästan bara att använda till att kolla klockan. Det är skönt att åka dit med farsan eller några polare och fiska och jaga.

Vem var din idol när du var liten?

– Fredrik Lindgren som jag spelar med nu. Han är från Arvidsjaur och vi var ett gäng som såg upp till honom och sprang runt och lekte Fredrik Lindgren på rasterna. Det var ett sätt att förstå att man kunde nå långt inom hockeyn även om man är från inlandet.

Vilken känd person skulle du helst spendera en dag med?

– Zlatan. Jag tycker att han verkar vara så jävla skön. Jag tror att vi skulle ha jävligt roligt också.

SÅ MYCKET KAN AXEL, 18, TJÄNA

BONUS I SLUTSPELET

(lägsta ersättning för spelare med rookiekontrakt)

Antal matcher:

13–16: 20 000 kr–30 000 kronor.

Antal vinster:

8-12: 8 000 kr–12 000 kronor.

Placering i poängligan:

1:a: 120 000 kronor.

2:a: 84 000 kronor.

3:a: 60 000 kronor.