Så ska Skellefteå bryta trenden

”Sätter upp en enklare matchplan”

1 av 4
HOCKEY

VÄXJÖ. Fördel av hemma­plan?

Glöm det.

Skellefteå och Växjö brottas med hemma­spöken efter fyra bortasegrar i finalserien.

– Det är riktigt märkligt, säger Liam Reddox.

Skellefteå besegrade Växjö med 2–1 i Vida Arena och utjämnade finalserien till 2–2 i matcher.

Pär Lindholm skickade in det matchvinnande målet i sista perioden, knappa två minuter efter Växjös 1–1-kvittering.

Det anmärkningsvärda i finalen? Att lagen bara vunnit på bortaplan.

– Det är märkligt. Jag vet inte hur långt det ska gå innan tillfälligheter blir ett mönster. Jag kan inte förklara det, säger Växjö-tränaren Sam Hallam.

”Agerat lite forcerat”

Skellefteå-tränaren Hans Wallson har inte heller någon förklaring, men tror att trenden kommer brytas.

– Jag tror vi kommer få se att båda lagen växlar upp på sin hemmaplan framöver, säger han.

– Växjö har gjort två kanonmatcher i vår arena, men samtidigt har vi agerat lite forcerat och spelat in i deras händer. De två hemmamatcherna har lärt oss vad vi inte ska göra, och det har vi med oss.

Växjö-forwarden Liam Reddox plockar fram enkelheten som en nyckel på bortaplan.

– På bortaplan sätter du upp en enklare matchplan och jag tror att just enkel­heten är nyckeln i den här finalserien. Det är två lag som är riktigt bra så ju enklare du kan vara desto mer konsekvent kan du också vara. Det gäller att spela nord-syd och hålla det enkelt, säger Reddox.

– Vi har spelat enkelt två gånger på bortaplan och vi måste fortsätta så även nästa match.

Bäst start har vunnit

Skönt med bortaplans­fördel?

– Ja, haha. Men ärligt, vi kan bara fokusera på att starta så bra det bara går i nästa match. Det lag som har startat bäst har också vunnit så här långt.

Skellefteå-centern Axel Holmström talar också om enkelhet.

– I vissa situationer har vi varit lite överkonstruktiva på hemmaplan. Vi har gjort bättre avvägningar i besluten på bortaplan och det måste vi ta med oss hem, säger han.

Hur ska ni bryta ner hemmaspöket?

– Vi har spelat bra hemma hela säsongen fram till finalen, så det gäller bara att hitta tillbaka det vi vet att vi kan. Vi har inte nått full

kapacitet i två hemma­matcher, men det kommer inte hända en tredje gång.

FAKTA

Lagens nycklar i match fem:

Skellefteå

Förstakedjan måste leverera:

Dags för Zackrisson, Pesonen och Calof att kliva fram. Superkedjan har varit väldigt anonym i finalserien, inte minst på hemmaplan. Får Skellefteå fart på den här trions offensiva kraft är mycket vunnet.

Kampen framför målen:

Skellefteå har uppträtt förvånansvärt passivt, både framför det egna och Växjös mål. Defensivt har det varit för smånätt, och offensivt har inte spelarna varit beredda att betala priset för att vinna kampen mot Växjös stora och starka backar. Här måste det bli mycket bättre.

Elden:

Växjö har varit bra, samtidigt har inte Skellefteå kommit upp i normal kapacitet. Nu måste spelarna brinna på samma vis som de har gjort i Vida Arena. Vara konsekventa i sitt spel och pressa Växjö mycket hårdare än vad som varit fallet i de två tidigare matcherna.

Växjö

Effektiviteten:

Växjö måste fortsätta vara effektivt. 16,2% av skotten har suttit i nät – att jämföra med bara 2,2% av skotten på hemmaplan. De har spelat rakare, snabbare och tagit bättre avslut borta.

Kampen framför mål

Växjö förlorade kampen framför mål vid båda Skellefteås mål i går. Men på bortaplan har Växjö varit hänsynslösa framför båda mål­burarna.

Boxplay:

Skellefteå har haft sex powerplay på två hemmamatcher – men inte lyckats få hål på ett hårt arbetande och täckande Växjö.