”Jag har ingen förklaring...”

Rutinerade slutspelsspecialisten är poänglös

Foto: Bildbyrån
Han exploderade i kvartsfinalen och i semifinalen. Men i finalserien mot Växjö har det gått tyngre för Skellefteås lagkapten Erik Forssell.
HOCKEY

SKELLEFTEÅ. En av lagets bästa spelare under både kvarts- och semifinalen.

Men i finalen har det låst sig för Erik Forssell, 33.

– Jag har ingen förklaring. Jag jobbar på så gott det går, säger Skellefteås lagkapten som är poänglös efter fem matcher.

Mot både Brynäs och  Linköping var Erik Forssell en av Skellefteås vassaste spelare. Som vanligt solid

i defensiven och dessutom nio poäng på de åtta matcher han spelade.

Men i finalen har det inte alls fungerat offensivt. Forssell är poänglös så här långt och har inte varit inne på ett enda mål framåt i spel fem mot fem.

 – Klart att man vill vara med och bidra och göra mål. Det handlar inte om egoistiska skäl utan för att hjälpa laget, när det gäller poäng har jag inte gjort det, säger han.

”Ibland går det bättre”

Rutinerade och meriterade Forssell, känd som något av en slutspelsspecialist, kan inte sätta fingret på varför det har låst sig med poängproduktionen mot Växjö.

– Nej, jag har ingen förklaring. Jag jobbar på så gott det går. Sedan är det så: ibland går det bättre och ibland går det mindre bra med det offensiva.

Skellefteå har haft stora problem med att få in puckar framför mål och inte minst med att vinna kampen om de puckar som väl hamnat där:

– Ser man över alla matcher har det kanske varit lite mindre än normalt. Vissa matcher mot Växjö har det varit bra tryck mot målet men det är absolut något vi måste förbättra, säger Forssell.

”Måste nollställa oss”

Nu står hans Skellefteå med ryggen mot väggen. Två segrar krävs för att det ska bli tredje raka SM-guldet:

– Ja, och vi får börja med en seger på torsdag. Vi har gjort det två gånger tidigare och vet att vi kan vinna där (i Vida Arena).

Spelet på hemmaplan är på väg att sänka Skellefteås gulddrömmar. Tre raka förluster är inte något de regerande mästarna är vana med:

– Nej, klart det inte var vad vi hade hoppats på. Men vi måste nollställa oss och  inte bli allt för besvikna. Vi har klarat av det bra två gånger tidigare och jag hoppas vi kan göra det igen, säger Forssell.

FAKTA

Fem stjärnor som finalfloppat

Martin Sevc, b, Skellefteå

Det har varit något av guldgaranti med Sevc i laget, men den här gången ser det ut att spricka. Och Sevc har inte alls varit lika bra som i tidigare slutspel. Slarvig med pucken, onödiga utvisningar och har provocerats  i stället för att själv provocera.

Andrew Calof, f, Skellefteå

Hans fysiska brister har avslöjats i finalen. Calof har stundtals sett ut som en pojklagsspelare som vägt  alldeles för lätt mot Växjös backar. Mållös och har egentligen inte varit speciellt nära att spräcka nollan.

Tim Heed, b, Skellefteå

Är det en skada som hämmar Heed? Tränade en del på egen hand inför finalen och har inte stått att känna igen. Samtidigt har gjort en snabb resa den här säsongen, från bänken till Tre Kronor, och ser lite sliten ut.  Bara en poäng och -7 på fem matcher.

Erik Forssell, f, Skellefteå

En av de bärande spelarna i kvart och semi, men inte en enda poäng i finalen. Lagkaptenen har för övrigt inte varit inne på något mål framåt. Och tekningstatistiken (42.37%) har inte varit i närheten av vad vi vant oss vid.

Patrik Lundh, f, Växjö

Svårt att plocka ut någon i Växjö, men Patrik Lundh har inte haft någon stor säsong och inte heller något stort finalspel. I en ledande kedja i Färjestad förra säsongen, men har inte alls tagit nästa kliv i Växjö. Har svårt att komma till de avgörande lägena.