Han missar första kvartsfinalerna

HOCKEY

Disciplinnämnden straffar Skellefteå-backen Alexander Urbom med fem matchers avstängning, varav en omvandlas till böter.

Det betyder att Skellefteåbacken missar de två första kvartsfinalerna.

Foto: TT

Under torsdagens match mellan Skellefteå och Djurgården fick Skellefteåbacken Alexander Urbom matchstraff efter att ha cross-checkat Djurgårdsforwarden Patrick Thoresen i ansiktet.

Under måndagseftermiddagen kom disciplinnämnden med sin dom.

Skellefteåbacken får fem matchers avstängning, varav en omvandlas till böter på 23 000 kronor.

Missar början av slutspelet

Urbom, som redan avtjänat en match på sitt straff, missar därmed tisdagens sista SHL-match och de två inledande kvartsfinalmatcherna (Skellefteå spelar kvartsfinaler 16 och 18 mars).

Han är spelklar igen först till SM-kvartsfinal nummer tre.

Sportbladet har varit i kontakt med Urbom.

– Det finns så mycket att säga. Jag fokuserar bara på att vara i så bra form som möjligt tills jag får spela i slutspelet, hälsar han i ett sms.

Det är inte första gången som Alexander Urbom straffas av disciplinnämnden den här säsongen.

Under januari stängdes han av fyra matcher för en huvudtackling på Karlskronas John Henrion.

FAKTA

Så skriver de i domen

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Skellefteå AIK och Djurgårdens IF, SHL, den 3 mars 2016, åläggs Alexander Urbom, Skellefteå AIK, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head).

1. Avstängning fr.o.m. den 4 mars 2016 t.o.m. den 18 mars 2016. Avstängningen avser endast hockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 23 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 5 matcher, varav 1 match omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Alexander Urbom och en filmsekvens av händelsen.

Anmälan: Vid 58:06 in i matchen crosscheckar Alexander (nr 55 SAIK) Patrick (nr 41 DIF) i huvudet framifrån efter avblåsning. Förseelsen rubriceras match penalty enligt regel 124 checking to the head or neck.

Alexander Urbom har uppgett följande: Från början får vår målvakt några slashingar och jag försöker rensa framför mål. Försöker få bort Thoresen från målet när min klubba kommer upp mot Thoresens huvud och jag har absolut ingen avsikt att träffa honom olyckligt mot ansiktet.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Genom filmsekvensen är det klarlagt att Alexander Urbom utdelat en crosscheckning mot huvudet på sätt som framgår av anmälan och alltså gjort sig skyldig till en tackling mot huvudet. Nämnden anser att förseelsen är vårdslös och att den därför motiverar en avstängning trots att skada inte uppstod. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden att Alexander Urbom så sent som i januari i år stängts av för en tackling mot huvudet. Dessutom var det även då fråga om en crosschecking mot huvudet på en motspelare (ärende nr D-SIF-001388). Det är alltså nu fråga om ett återfall, vilket beaktas i försvårande riktning. Sammantaget anser nämnden att avstängningen bör omfatta en tid som tillsammans med den automatiska avstängningen motsvarar fem matcher. En av dessa matcher omvandlas till böter enligt det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.