Berättar om avskedet från Skellefteå

Lars Johansson: ”Morsan blev besviken”

Foto: OLA AXMAN
HOCKEY

Han hade uppsägningsbrevet färdigskrivet, men i flera dagar fick det ligga kvar i väskan.

Till slut gick Lasse Johansson in till klubbdirektör Pea Israelsson och sa upp sig.

– Jag har känt att något har saknats. Jag vill prova att göra något nytt, och jag vill göra det nu, inte senare i livet, säger Skellefteås general manager.

Den 19 februari 2008 presenterades Lasse Johansson, 45, som ny sportchef för Skellefteå. Det har gått åtta år sedan dess. Då var han den oprövade juniortränaren som ingen riktigt visste vem det var.

Men Johanssons intåg som sportchef var inledningen på en framgångssaga som saknar motstycke i svensk ishockey. Skellefteå har varit i fem raka SM-finaler, vunnit två SM-guld och vunnit serien de fyra senaste åren.

Dessutom är laget storfavorit att vinna ytterligare ett SM-guld i det slutspel som nu ska inledas.

Men dagen efter den sista grundseriematchen kom beskedet att Lasse Johansson slutar.

Han har sagt upp sig och slutar den 30 april.

Ett beslut som vuxit fram under en längre tid och ett beslut han meddelade klubbdirektör Pea Israelsson förra veckan.

– Jag skrev under uppsägningspappret hemma och hade det sedan i min väska under några dagar. Jag funderade fram och tillbaka innan jag bestämde mig. Men till slut kände jag att jag ville göra det här nu.

”Morsan blev besviken”

Innan nyheten kom ut hade Johansson berättat för sina närmaste:

– Morsan blev lite besviken. Hon tycker att man ska vara på samma jobb hela livet, och jag är uppfostrad så, säger Johansson.

Om anledningen till beslutet säger Johansson:

– Det har vuxit fram eftersom. Jag har ingen familj och ska jag någon gång göra det här är det nu. Jag har fattat beslutet helt på egen hand. Jag har gjort det här i många år, det har varit en fantastisk resa och jag har trivts jättebra i föreningen. Men ska du göra det här jobbet, som är så brett, måste man vara hundra procent med hela tiden. Det finns bitar jag saknar och då måste jag var ärlig med mig själv och Skellefteå AIK, säger Johansson utan att villa utveckla vilka bitar det handlar om.

Jag har uppgifter om att du gärna vill bli tränare igen?

– Det finns delar i att vara istränare som jag tycker är fantastiskt roligt, men vi får som sagt se.

Ingen kontakt med ryska förbundet

Den stora frågan är vad Lars Johansson ska göra nu. Det enda som är klart är att det inte blir någon annan SHL-klubb, det får han inte enligt avtalet med Skellefteå.

Mitt under den här säsongen kom det ryska ishockeyförbundet med ett konkret erbjudande att jobba som landslagschef för samtliga ryska landslag. Ett erbjudande som rann ut i sanden sedan Skellefteå AIK sagt nej att släppa sin general manager.

Enligt Johansson är det inte högaktuellt nu:

– Nej, det finns inget erbjudande från ryska förbundet nu, jag har ingen kontakt med dem så.

Finns det andra konkreta erbjudanden?

– Nej, jag har bestämt mig för att sluta här och nu får vi se vad marknaden erbjuder, jag kommer inte att spekulera i det. Vi får vi se vad framtiden har att ge. Samtidigt vill jag säga att jag brinner oerhört för att vara med och vinna ytterligare ett SM-guld med Skellefteå och ska fokusera fullt ut på det nu på slutet.

Till sist, vad är ditt starkaste minne under de här åren med Skellefteå?

– Oj, det finns så många. SM-gulden, givetvis, men också alla smågrejer. Men det är själva resan man minns mest, den som börjar på nytt varje säsong.