– Har du sett en buckla på försäsongen?

Peter Popovic om sitt hittills kassa facit, sitt hetsiga humör – och varför han tror på SSK

Foto: Magnus Wennman
Aftonbladets läsare tror att Peter Popovic får sparken först av alla elitserietränare. ”Jag lägger ingen energi på sånt”, säger han.
HOCKEY

Han är nederlagtstippad och betvivlad.

Men Peter Popovic lyssnar inte på tvivlarna.

– Det är bara att gilla läget, säger Södertäljes nye tränare.

– Han är lugn, säger oftast inte speciellt mycket. Tänker efter först, så när han väl säger något vet man att det är allvar. Han brukar inte brusa upp speciellt ofta, och något riktigt utbrott har han inte haft. Men skulle han få det, då vet man att han menar allvar.

Ungefär så lät det på de flesta spelarna som jag talade med inför intervjun med Peter Popovic.

Men riktigt så var det inte under träning i Telgerinken som Södertälje hade före intervjun. Det var mer än en gång som Popovic höjde rösten rejält.

– Rakare! Snabbare! Inget jävla mys! Shoot the fucking puck! Kom igen nu för helvete, skrek han bland annat.

”Alla får tippa som de vill”

Efter träningen, i hans och Peter Larssons tränarrum, erkänner han att det inte var någon bra träning.

– Jag tycker att det såg lojt ut. För dålig fart och för slarvigt i spelövningarna, säger han.

Hur pass ofta blir du riktigt förbannad?

– Jag är ju en känslomänniska. Jag kan bli förbannad ganska lätt och ofta. Jag har väl försökt jobba med det, att få ned antalet tillfällen. Blir man förbannad för ofta så lyssnar de inte till slut. Så man har försökt komma runt det och vara mer pedagogisk.

Tycker du att det ger resultat när du blir förbannad?

– Det är ju olika hur man tar det. Men oftast kan man väl se någon skillnad.

Ni är enormt nederlagstippade i år. Vad säger du om det?

– Inte så mycket. Det är som det är, det är bara att gilla läget. Jag hoppas att det ger spelarna energi, att de knyter näven och bevisar att alla som tippar har fel. Annars tycker jag inte att det är så mycket att säga om det. Jag menar, det går ju inte att göra något åt. Alla måste få tippa som de vill.

Har du varit med om att vara så här nederlagstippad någon gång?

– Det vet jag inte. Det är som jag säger, jag brukar inte fästa så stor vikt vid sådana grejer, jag kan inte påverka det.

Vad talar för att ni kommer att motbevisa kritikerna?

– Jag hoppas att vi med glädje, hunger och revanschlusta från förra säsongen kan göra det.

Men försäsongen har inte varit allt för bra resultatmässigt?

– Nej, vi har ju inte vunnit någon match. Men jag tycker att vi har spelat hyfsat bra mot de bättre lagen, men mindre bra mot de allsvenska lagen. Och det är en process det här. För oss är alla 22 gubbarna nya, och vi är nya för dem. Och så är det kanske några förändringar i spelet. Så det kan ta lite tid, men vi jobbar varje dag för att hitta en möjlighet att lära känna varandra mer och mer.

”Har ingen betydelse”

Men är det inte en risk att självförtroendet får sig en törn redan på försäsongen?

– Nej, försäsong är försäsong. Har du sett att det delas ut bucklor och pokaler på försäsongen?

Nej, det görs ju sällan...

– Nej, precis. Jag har varit med om att man har vunnit allt på försäsongen, sedan förlorar man seriepremiären, och då är självförtroendet nere. Så det har ingen som helst betydelse.

Men visst hade det varit skönt att få några vinster?

– Jo, så är det ju alltid. Man vill ju alltid vinna. Det är ju liksom det det går ut på. Vi tävlar ju, absolut. Men det är som jag sa: Det går ju att vända på det här. Jag har själv varit med på försäsonger då vi har vunnit sådana här träningsturneringar, vi har vunnit ofta och sedan går man ut och förlorar första seriematchen. Då är man liksom tillbaka på ruta ett igen.

Är du nöjd med spelartruppen du har?

– Ja, det tycker jag. Visst skulle vi kunna tänka oss en till back om det finns möjlighet till det. Sedan tittar vi lite grann på en forward nu när Bemström ska operera sig. Vi är exakt antal nu, så skadas någon så fattas det ju en.

När vi hade en omröstning på sportbladet.se trodde över 34 procent av läsarna att du är den tränare i elitserien som får sparken först. Hur känns det?

– Det spelar ingen roll. Det är saker som jag inte kan påverka. Jag lägger ingen energi på sådant där. Det är samma sak där. Det är bara att gilla läget.

Du ligger inte vaken på kvällarna och tänker på om du ska få sparken?

– Nej, för fan. Man får spela de kort som man är tilldelad. Så är det bara. Man kan inte gråta över de kort som man inte har fått.

Hur pass bra tycker du att Södertälje känns i år?

– Det är också en svår fråga, för då blir det liksom att jag ska jämföra, och jag har ju inget att jämföra med. Jag har ju inte varit i HV71 i sex säsonger, och jag var inte i Södertälje förra säsongen. Men jag tror att vi kan bli bra om vi får ihop allt, att vi blir en stark grupp att vi får den här ”vi-känslan”. Då blir det väldigt bra.

”Jag skiter i att svara”

Många tycker att Södertälje känns väldigt profilfattigt i år. Vad säger du om det?

– Om vi får ihop gruppen så att laget blir starkt, då kommer det blomma ut profiler istället för att man liksom ska leta efter profiler. Blir vi bra som lag, när vi blir det får vi framgång och då kommer ni se profilerna.

Vilka är de profilerna?

– De som jag tycker sticker ut är sådana som (Linus) Klasen och (Petri) Pakaslahti. Sedan har vi ju fler killar, som (Linus) Videll i sina bästa stunder.

Spelaren Peter Popvic har ju de flesta bra koll på, men vem är tränaren Peter Popovic?

– Det är nog ganska samma som spelaren. Samma person, samma filur. Mycket attityd, inställning. Humörmänniska. Gillar att träna, gillar att skratta. Det var väl det mesta, antar jag.

Vad har du för tränarfilosofi?

– Jag tycker att den där frågan är lite sådär halvfestlig, för skulle jag börja sitta här och rita och berätta för dig så skulle du inte ha någon aning om vad jag pratar om i alla fall. Jag vet inte, jag tycker alla frågar det där, så ska man börja förklara det där och så sitter ni där och har ingen aning om vad man pratar om. Så egentligen känner jag att jag skiter i att svara på det där.

Men kortfattat då?

– Kortfattat så gillar jag ganska rakt och enkelt spel, så skulle man kunna säga. Snabb hockey, åka mycket skridskor, få fart med sig och spela rakt. Kortfattat.

FAKTA

Popovic om...

...hur det känns inför elitseriesäsongen:

”Det känns spännande. Spännande och utmanande. Helt klart. Det var därför man tog chansen när man fick den. För utmaningens skull.”

...att han är elitserietränare efter blott två år som tränare:

”Det hade jag aldrig trott. Jag har ju bara varit tränare i två säsonger. Så mina största erfarenheter är ju de jag har som spelare. Samtidigt så har jag haft en massa tränare. Så det man tar med sig är det man själv har gjort och delar av tränarna man har haft under karriären. Och så sin egen personlighet som man lägger till. Då får man väl någon slags mix.”

...vilka tränare han ser upp till och har som förebilder:

”Jag gillar Pelle Mårts. Det är väl den som jag har haft mest och i flest omgångar. Det är den som jag gillar mest. Ganska lugn och pedagogisk och har bra taktiska idéer om spelet.”

...huruvida det var självklart att tacka ja till Södertälje:

”Det blev på något vis det när de hörde av sig. Det går liksom inte att tacka nej. Tåget går ju här och nu. Det är lätt att säga att man kanske kunde ha utvecklats någon annanstans, på en lägre nivå. Vad är det som säger att jag hade fått chansen här om tre år? Tänk om det hade tagit tio år? Om jag aldrig känner att jag är redo? Enda chansen att få svar är här och nu.”

...han inte känner sig för grön för att träna i elitserien:

”Jag tänker inte så. Utmaningen och äventyret kittlar mera.”

...vilka styrkor han har som ledare:

”Jag tror att det är passionen och att jag är som jag är. Jag tycker egentligen inte om att stoppa in mig själv i ett fack, ett tränarfack utan kör mer på sunt förnuft. Att vara mig själv. Sedan har jag väl både en mjuk och en hård sida. Det är väl också en styrka kan jag tänka mig. Jag kan tända till rätt bra.”

...att han inte saknar ett ”Svensson-liv”:

”Hahahaha. Det händer lite för lite för vanliga Svenssons. Det är för få adrenalinkickar, för få utbrott då. Passionen sjunker då. Man blir grå och blek. Hahaha.

Ålder: 41. Position: Tränare. Klubb: Södertälje SK. Moderklubb: IFK Arboga. Klubbar som spelare: Västerås IK, Montreal Canadiens, New York Rangers, Pittsburgh Penguins, Boston Bruins, Södertälje, Västerås IK Ungdom. Bakgrund: ”Poppe” hade en framgångsrik spelarkarriär i ett par av de mest klassiska NHL-klubbarna. Som tränare är han mer oprövad. Han har bara tränat ett lag på seniornivå, som assisterande i Västerås i fjol.