NHL-målvakt klar för Växjö Lakers

Sportchefen: En jättestabil målvakt

HOCKEY

Växjö Lakers har gjort klart med sin sista pusselbit inför Elitserien.

Stanley-Cup och SM-guldmedaljören Martin Gerber, 36, har skrivit på ett ettårskontrakt.

– En kille som kan ge oss den vinden i seglen vi behöver som nykomling, säger sportchefen Henrik Evertsson till Sportbladet.

När Växjö Lakers gick upp i elitserien var Oscar Alsenfelt den stora målvaktshjälten. Nu är det klart att han får konkurrens av NHL-meriterade Martin Gerber.

- En jättestabil målvakt, han är bra tekniskt och rörlig. Sen har han en mental sida som är jättebra, han är bra över hela linjen, säger Henrik Evertsson till Sportbladet.

250 NHL-matcher

Att det är en rutinerad målvakt Växjö Lakers värvat in råder det ingen tvekan om. SM-guld med Färjestad 2002 och 241 NHL-matcher med en Stanley Cup-titel med Carolina Hurricanes 2006 som kronan på verkat ger en ovärderlig rutin för elitserienykomlingen.

– Martin har ett ypperligt "track-record" när det gäller att hjälpa sina målvaktskollegor, Daniel Henriksson i Färjestad och Cam Ward i Carolina till exempel, säger Henrik Evertsson.

Inte given förstamålvakt

Senaste säsongen har han tillhört Edmonton Oilers organisation men mestadels spelat för AHL-laget Oklahoma City Barons. Därmed blir han det trejde nyförvärvet från AHL-klubben. Sedan tidigare är även Liam Reddox och Brad Moran värvade därifrån.

Kommer han var given förstemålvakt nu?

– Vi har aldrig haft någon förstemålvakt. Den bäste står, men skulle vi välja nu skulle han säkert stå första matchen, säger Henrik Evertsson.

Tar han den sista delen av lönekakan nu?

– Han tar bara sin del. Vi har möjligheter att fortsatt göra något, men just nu tittar vi väl inte för att agera utan vi följer bara marknaden.

FAKTA

Här är nykomlingens alla nyförvärv:

Martin Gerber, målvakt

Per Hållberg, back

Ilkka Heikkinen, back

Mike Iggulden, forward

Liam Reddox, forward

Jan Urbas, forward

Brad Moran, forward

Tomi Kallio, forward

Mikael Eriksson, forward

Dennis Rasmusson, forward