Växjös vapen till slutspelet: svenskmålen

Josefsson: ”Är en styrka...”

HOCKEY

VÄXJÖ. Här är Växjös slutspelsvapen.

Det är inte längre bara stjärnimporterna som nätar.

– En styrka att alla kan göra mål, säger glödhete Erik Josefsson, 24, som sänkte Färjestad.

Blågult jubel Erik Josefsson, som här firar med Gustav Hjalmarsson, gjorde Växjös två första mål.

Nykomlingen Växjö rustade rejält inför säsongen och satsade på importer.

Ett lyckat drag med facit i hand. Spelare som Mike Iggulden, Ilkka Heikkinen, Brad Moran och Liam Reddox levererade omgående. Det gjorde även finländaren

Tomi Kallio som hämtades från Frölunda och kanadensaren Josh Soares, som gör sin andra säsong i klubben.

15 målfria matcher

Faktum är att de utländska spelarna svarade för Växjös samtliga mål i de 15 första matcherna, 33 stycken.

– De spelar ju power play så de ska ju göra målen, men nu har det blivit lite mer utspritt, säger forwarden Mikael Eriksson, 24, som högg på en retur och sköt in 3–1 mot Färjestad i går.

Mike Iggulden gjorde även Växjös 34:e elitseriemål innan Per Hållberg satte 2–1-pucken mot Luleå den 27 oktober. Och nu är det inte längre bara importerna som producerar. Svenskarna har prickat in sju av de elva senaste målen (Iggulden och Kallio är dock skadade).

”Allt var nytt i början”

– Jag vet inte hur det kommer sig faktiskt. Men allt var nytt för oss i början eftersom det är första året i elitserien. Det tar alltid lite tid att acklimatisera sig, men nu tycker jag att vi har kommit in i det, säger Erik Josefsson, som gjorde de två första målen mot Färjestad.

– Sedan har vi ju många spelare på skadelistan och vissa har fått ta andra roller i laget för att täcka upp. Men det är väldigt skönt att se att alla kan göra mål. Det betyder mycket för fortsättningen, säger han.

Växjö Lakers långa skadelista blev dock ännu längre i går. Mikael Eriksson kraschade in i sargen och tvingades bryta.

– Jag tappade skäret. Lite klumpigt gjort. Jag har ont i armen, men jag tror inte att det ska vara någon fara. Det viktigaste var att vi vann. Fjärde raka segern, vi visar att vi ska till slutspel, säger han.