”Har kapacitet för en slutspelsplats”

Sam Hallam tar åter över som huvudränare – hoppas på ny succé

1 av 4 | Foto: Henrik Johansson
Första ispasset med Sam Hallam som huvudtränare i Växjö.
HOCKEY

Sam Hallam, 33, ryckte in och gjorde underverk i BIK Karlskoga när huvudtränaren sparkades.

Nu ska han göra samma sak i Växjö.

– Jag hade inte hoppat på det här om jag inte trodde att laget hade karaktären och kunnandet för att klättra mot en slutspelsplats, säger han.

Säsongen 2008/09 sparkades Magnus Arvedson som tränare för allsvenska BIK Karlskoga efter åtta poäng på nio matcher.

Assisterande tränaren Sam Hallam tog över huvudansvaret och förde klubben till en tiondeplats den säsongen.

Med små resurser gjorde sedan Sam Hallam underverk i Karlskoga och förra säsongen slutade laget trea i allsvenskan och tog sig till kvalserien – en framgång som fick Växjö att värva Sam Hallam som assistent till Janne Karlsson.

”Tydligare ledare i dag”

Men efter bara tio poäng på 14 matcher får Janne Karlsson sparken och Hallam tar över huvudansvaret. Frågan är om han gör samma succé som i BIK Karlskoga?

– Det är klart att erfarenheten från en sån situation är värdefull, men framför allt är det de åren däremellan. Jag känner att jag är en mycket tydligare ledare i dag, säger Sam Hallam till Smålandspostens hockeymagasin Powerplay.

Sam Hallam gjorde i dag sin första träning som huvudtränare i Växjö.

– Det är ett beslut som styrelsen tagit och som jag accepterat. Jag ser det som en otroligt häftig utmaning. Budskapet är väldigt tydligt: Det som har varit har varit. Det som vi kan påverka är här och nu, säger han till SMP.

”En heads up”

– Det blir en heads up på alla spelare, att det sker en väldigt stor förändring. Mottagligheten på samlingen vi hade inför träningen och det vi gjorde ute på isen var väldigt bra. Sedan är det många bitar som ska klaffa ihop. Vi kan inte hasta utan jobbar med små steg för att göra förändringar.

Växjö ligger just nu sist, men Sam Hallam siktar inte bara på att undvika kvalserien – utan högre än så.

– Jag hade inte hoppat på det här om jag inte trodde att laget hade karaktären och kunnandet för att klättra mot en slutspelsplats. Och det tycker jag att vi har.