Poängkung i AIK – måltorka i Växjö

Robert Rosén om höstens mardröm: Det är klart att jag inte är nöjd

Foto: SCANPIX SWEDEN
Förra säsongens poängkung, Robert Rosén har haft en mörk start på säsongen. Rosén har varit poänglös de senaste nio matcherna.
HOCKEY

Poängkung förra säsongen.

Tre mål här så här långt – och poänglös i nio raka matcher.

– Det är klart att jag inte är nöjd med hur det har sett ut varken för mig eller laget, säger Växjös Robert Rosén, 25, till Sportbladet.

Förra säsongen behövde man inte leta länge efter Robert Rosén i elitseriens poängliga. Då låg han högst upp och var poängkung. I dag får man scrolla ned till 139:e plats för att se Roséns namn och poängskörd. Tre poäng på 16 matcher.

Robert Rosén har precis tränat och "käkat" när Sportbladet får tag på honom, dagen efter 1-2-förlusten hemma mot Linköping. Nästjumbon Växjö förlorade, men vann skottstatistiken med hela 32-9.

– Visst, man ska inte bara säga att det är otur. Men det kändes verkligen så, säger Rosén.

Robert Rosén lämnade isen poänglös – för nionde matchen i följd.

– Det är klart att jag inte är nöjd med hur det har sett ut varken för mig eller laget. Men vi gjort en del matcher nu som gått rätt så bra. Även för egen del så har det känts bättre, säger Rosén som gjorde 15 poäng på de första 16 matcherna förra säsongen.

Poänglös sedan september

Förra säsongen var han elitseriens stora utropstecken när han vann poängligan på 60 poäng (21+39). Efter det följde vårens mest kontroversiella övergång när han lämnade AIK för Växjö.

I den småländska klubben har Rosén inte kommit upp i förra säsongens höga nivå. Långt ifrån.

Med tanke på övergången från AIK och att du vann poängligan förra året, har pressen påverkat dig negativt?

– Nej, det är inte specifikt det som påverkar. Men jag är medveten om att folk förväntar sig att vi är några fler som borde producera mer än vi gjort.

"Vändningen kommer snart"

Växjö ligger näst sist i elitserien, har gjort minst antal mål, tränaren Janne Karlsson fick sparken och tidigare assisterande tränaren Sam Hallam tog över.

– Jag tycker inte att det har påverkat oss. Vi har jobbat på och kan inte påverka det som har hänt, det är inte så stor mening och lägga energi på.

Vid sidan av hockeyn trivs han bra. Han menar att "allt har lugnat ner sig lite". På isen gäller det att fortsätta jobba på om förra säsongens stora poängkung ska hitta tillbaka.

– Jag tror att vändningen kommer snart, säger Robert Rosén.

FAKTA

TIO poängfloppar i elitserien i höst

Björn Melin, 31, AIK, forward, 4 poäng (2+2) på 13 matcher.

Ok, två poäng mot Modo i går. Men Melin – värvad för att producera – ska förstås kunna ha en större roll som poängmakare.

Andreas Thuresson, 25, Brynäs, forward, 3 poäng (1+2) på 16 matcher.

Har producerat skapligt mycket poäng under sina år i Nordamerika. Gjorde mål – på straff – i säsongens första match, men sedan har det inte blivit ett enda mål för Thuresson, som ändå fått mycket istid med Järnkrok och Lindholm.

Magnus Johansson, 39, Linköping, back , 4 poäng (0+4) på 16 matcher.

LHC-kaptenen, som vi alltid har högra krav på, gjorde tre poäng på de första två matcherna. Sedan har poängskörden varit blygsam. Väntar på sitt första mål.

Nicklas Lasu, 23, Frölunda, forward, 0 poäng på 17 matcher.

Ok, Lasu är kanske inte den som ska ösa in poäng. Men inte en enda på 17 spelade matcher är förstås underkänt.

Christian Söderström, 32, Timrå, forward, 4 poäng (2+2) på 15 matcher.

Fyra poäng är ingen katastrof. Men med tanke på hur svårt Timråspelarna har att göra mål och att Söderström skjuter mest i laget (41), borde han haft några fler puckar i nät.

Patrik Lundh, 24, Färjestad, forward, 3 poäng (2+1) på 17 matcher.

Landslagsman i fjol. Men bara tre poäng är förstås för dåligt om Lundh ska vara med i den diskussionen i vinter. Gjorde ett mål i går – i öppen kasse.

Mikko Luoma, 36, HV71, back, 0+2 på 15 matcher.

Sparsamt med speltid och stundtals petad. Sett till rutin borde Luoma vara given i Jönköpingslagets laguppställning. Hade mest istid i HV under fjolårssäsongen då han snittade 22 minuter per match. Efter 14 matcher ligger han på 16:e plats på samma lista med 12.23 minuter.

Mattias Ritola, 25, Modo, forward, 2 poäng (1+2) på 11 matcher.

Var en positiv injektion i Ö-vikslaget förra säsongen med fysiskt spel samt en bra poängskörd. Modo har kommit igång efter Alexander Steens ankomst, men en ynka poäng från Ritola är inget vidare.

Mattias Tjärnqvist, 33, Rögle, forward, 2 poäng (1+1) på 16 matcher.

Efter att ha varit med när Djurgården åkte degraderas till allsvenskan, skulle Tjärnqvist få en nystart i Rögle. Rögle behöver få ut max ur alla spelare – så även Tjärnqvist – om laget ska klara sig kvar. Och två poäng så här långt är förstås underkänt.

Robert Rosén, 25, Växjö, forward, 3 poäng (3 mål, 0 assist), 16 matcher.

Vårens mest omskrivna övergång gällde Rosén som varit lika kall den här säsongen som han var het i fjol. Om Växjö ska ha en chans att förnya elitseriekontraktet behöver fjolårets poängkung få igång målproduktionen i seriens hittills målsnålaste lag.