Hånades i AIK i fjol – nu gör Markus Svensson succé

”Är överraskad”

HOCKEY

VÄXJÖ. Förra säsongen blev han hånad i AIK – och blev utlånad till två allsvenska klubbar. Nu gör Markus Svensson succé i Skellefteå AIK.

– Jag är överraskad över hur bra han är, säger tränaren Anders Forsberg.

Skellefteå lyckades besegra Växjö på bortais med 2–1 efter förlängning – tack vare Markus Svensson.

Småland har inte överdrivet många hockeyspelare som representerar andra klubbar än HV71 och Växjö. Trots det älskar smålänningarna att sänka just Växjö. I Växjö:

Niklas Olausson (Väckelsång) gjorde hat­trick när Luleå slog Växjö med 5–1.

Simon Hjalmarsson (Värnamo) gjorde två mål när LHC besegrade Växjö med 2–1.

Trea i målvaktsligan

I går klev en ny smålänning fram agerade hjälte mot Växjö – Markus Svensson. Målvakten från Kalmar svarade för en ny riktigt bra match och såg till att Skellefteå kunde plocka två poäng trots ett sömnigt spel.

Markus Svensson, 28, är säsongens stora målvaktsöverraskning för de flesta – han ligger just nu trea i målvaktsligan.

Även tränare Anders Forsberg är överraskad.

– Helt klart. Jag hade knappt sett honom spela tidigare. Jag får helt tacka sportchefen Lasse Johansson och målvaktstränare Krister Holm som ville att vi skulle satsa på Markus och såg kvalitéerna. Han har spelat mycket bra och nu har vi två bra målvakter.

”Båda ska vara bra”

Du matchar Markus Svensson och Joacim Eriksson relativt jämnt. Någon tanke bakom det?

– Ja. Tidigare år har jag valt en etta lite för tidigt och så har dippen kommit till slutspelet. Jag har varit lite för sugen på att vinna matcher i lunken. Nu har jag lärt mig av det och vill hålla igång båda, och att båda ska vara bra när det drar ihop sig, säger Forsberg.

Markus Svensson, som stundtals blev hånad under förra säsongen i AIK, ser inte den fina starten i Skellefteå som någon revansch.

– Nej, det gör jag inte. Jag vill bara utvecklas som målvakt och känner att jag gör det hela tiden här. Jag hade ett lärorikt år i AIK även om starten var tung, säger den ödmjuke Kalmarsonen.

Nu är frågan vem som blir näste smålänning att sänka Växjö i Småland.

ARTIKELN HANDLAR OM