Welch frias från längre avstängning

DN: "Anser ej att det var en huvudtackling"

HOCKEY

Växjöbacken Noah Welch stängs inte av någon ytterligare match – mer än den han redan är straffad för – efter tacklingen på Frölundas Max Görtz.

Därmed går disciplinnämnden på Welch linje.

– Jag har sett tacklingen 50 gånger och jag träffade honom inte i huvudet. Jag träffade kroppen, sa Welch till Smålandsposten i går.

Frölundas magiska guldlag 2005 – vad hände sen?

Att Noah Welch skulle missa kvällens semifinal var klart redan direkt efter det femte mötet då han stängdes av automatiskt på grund av ett "match penalty".

Under onsdagen sammanträdde disciplinnämnden och beslutade att Växjöbacken inte får någon ytterligare match i avstängning.

"Nämnden anser att det ej var en huvudtackling", meddelar disciplinnämnden sitt beslut.

Därmed kvarstår beslutet att Welch bara missar kvällens match.

I går talade Welch i Smålandsposten om att han vill se en förändring i regelverket då han menar att tacklingen var korrekt och inte skulle leda till någon utvisning och avstängning.

– Det måste förändras. Som det är nu kan du skicka ut en junior och låta honom åka med huvudet nere och hoppas att han tacklas av motståndarnas bästa spelare. Då blir det fem minuters powerplay och spelaren blir avstängd i nästa match, säger Welch till tidningen.

"Ett rykte bland domarna"

Welch var under gårdagen också kritisk till domarnas agerande kring utvisningssituationen.

– Domarna tog ingen utvisning, men ändrade sig efter tre-fyra minuter. Då var det många andra faktorer som påverkade; det var en spelare med nackkrage på isen, det var jag som har ett rykte bland domarna och det var tiotusen i publiken som skrek högre och högre när det visades repriser, säger Noah Welch.

– Jag har sett tacklingen 50 gånger och jag träffade honom inte i huvudet. Jag träffade kroppen.

Nu får Welch alltså lite medhåll då disciplinnämnden nöjer sig med en match.

Kvällens sjätte semifinal i matchserien Växjö–Frölunda sänds klockan 18.30 på TV12.

Frölundas magiska guldlag 2005 – vad hände sen?

FAKTA

Juryns bedömning:

Definitionen av en tackling mot huvudet är enligt regel 124 när en spelare ”riktar en tackling av något slag med någon del av sin kropp eller utrustning mot huvudet eller nacken på en motståndare”. Av punkten VI i samma regel följer vidare att "om en tackling i huvudsak först träffar en motståndare på ett tillåtet sätt och tacklingen därefter glider upp mot huvudet eller nacken, ska ingen utvisning för checking to the head or neck utdömas”.