Abrahamsson: Tacka Växjös Percy Nilsson

Otroligt imponerande resa – men nu tar det stopp

HOCKEY

VÄXJÖ. Från nykomling till SM-final på bara fyra år.

Vilken enormt imponerande resa ni har gjort, Växjö Lakers.

Och nöjda med att bara vara i final?

Glöm det.

Hans Abrahamsson.

Själva matchen i Vida arena är inte så mycket att orda om. Det kändes som en väntan på ett hyperintressant slutresultat. Spännande och tätt var det definitivt, åtminstone i två perioder. Samtidigt märktes tydligt att de här två lagen – redan inför kvällens match – hade nött på varandra i sjutton perioder. Då finns det inte så mycket mer att överraska med. Då finns heller inte så mycket offensiv energi att trycka ur, det var extra tydligt hos gästerna..

Frölunda var tillbaka lite där de var i den tredje och fjärde matchen.

Mathis Olimb hade i alla fall en överraskning att bjuda på.

Plötsligt gjorde han mål. Första i slutspelet för lagets poängkung i grundserien och det betydde 1–1 i början av den andra perioden. Nu hjälpte det inte mycket.

Närmare att öka på

Nick Johnson såg till att Växjö tog tillbaka ledningen inför den tredje perioden.

Och när Teemu Laaksos skott smet in bakom Lars Johansson till 3–1 fyra minuter in i tredje perioden var uppförsbacken för brant för Roger Rönnbergs lag. Växjö var egentligen närmare 4–1 än göteborgarna en reducering, det fjärde målet kom också i öppen bur.

En stående hemmapublik kunde under de sista minuterna klappa in sitt lag till en SM-final.

Lakers visade klass genom att gå ut och vinna och avgöra på hemmaplan. De visste att alternativet var en direkt avgörande match i ett fullsatt Scandinavium.

Efter två missade slutspel och förra året en semifinalförlust är Växjö Lakers framme i klubbens första SM-final. Växjös snabba väg från nykomling till SM-final är otroligt imponerande, men inte unik. Malmö vann till exempel SM-guld redan under sitt andra år i högsta serien.

En rekordresa som möjliggjordes tack vare Percy Nilssons storsatsning där han på något år värvade ihop ett färdigt stjärnlag.

Växjös motsvarighet till Percy Nilsson är den tidigare ordföranden och vd:n Anders Öman. Även om jämförelsen haltar en del när det gäller antalet kronor de lagt in i respektive klubb.

Inte varit SHL-klubb annars

Men företagaren och entreprenören klev in och räddade Växjö från konkurs 2008 och byggde sedan upp klubben till vad den är i dag. Utan Öman hade Växjö inte varit en SHL-klubb.

En annan som måste lyftas fram, och som har varit med på hela resan, är givetvis sportchefen Henrik Evertsson. En genuin hockeymänniska med sinne för både lagbygge och individuella spetsegenskaper. Evertsson syns eller hörs inte speciellt ofta i offentligheten men har metodiskt byggt den trupp vi ser i dag.

Utan Evertsson hade Växjö knappast varit ett finallag.

Och ingen ska tro att den här klubben är nöjd med att bara vara där. Nu är det självklara målet att välta omkull giganten Skellefteå.

Känslan är att Sam Hallam och hans tränarstab under hela slutspelet målmedvetet har matchat laget med sikte på just en final. Det ser hyggligt fräscht ut, både i ben och huvuden. Istiden har spridits ut på väldigt många spelare och Växjö har ett lag med fyra jämna och bra kedjor. Backsidan är inte lika rörlig som Skellefteås men är bred och innehåller många erfarna spelare.

Till finalen är dessutom Noah Welch tillbaka efter den tveksamma avstängningen.

Och Växjö har en målvakt i Cristopher Nihlstorp som har alla möjligheter att matcha Markus Svensson.

Skellefteå för bra

Säsongen när Växjö gick upp spelade Skellefteå sin första SM-final, under den nya eran, och det var det verkliga startskottet på Skellefteås storhetsperiod som vi i dag inte ser något slut på.

Tänk om någon för sex-sju år sedan sagt att de här två klubbarna skulle ställas mot varandra i en SM-final 2015. Hen hade definitivt blivit utskrattad. Det handlar om två klubbar från förhållandevis små städer och utan speciellt stora arenor. Det kan vara viktigt att tänka på i en tid när publikkapacitet och befolkningsunderlag ibland verkar viktigare än det sportsliga resultat som föreningar uppvisar.

Till sist, den stora frågan: Kan Växjö pressa sig förbi Skellefteå redan i sin första final?

Nej, jag har svårt att se det. Att det inte blev en sjunde och direkt avgörande match på fredag i Göteborg tror jag betyder oerhört mycket för Lakers möjligheter att åtminstone störa Skellefteå. Nu väntar i stället fyra dagar med återhämtning och rehabilitering av småskavanker.

Men efter att ha följt de två semifinalerna är känslan att Skellefteå har en högre intensitet i sitt agerande.

Allt talar för tredje raka guldfirandet på Möjligheternas torg.