Sportchefen: "Vår image är att vinna"

Växjös sportchef, Henrik Evertsson, om vägen till finalen

Foto: BILDBYRÅN
Redan 2004 kom Henrik Evertsson in i Växjö Lakers stab.
HOCKEY

Sportchef Henrik Evertsson har byggt Växjö Lakers lag i ett knappt decennium.

När man nu står redo för SM-final så pratade Sportbladet med sportchefen om klubbens evolution, kritiken mot de många importspelarna och hur viktigt lagbygget är kontra föreningens image.

– Vi har varken en ideologisk syn på vilken hockey vi ska spela eller på vilken typ av spelare vi ska ha, säger Evertsson.

Fyllesnacket bakom Växjös succé

Redan 2004 kom Henrik Evertsson in i Växjö Lakers stab. Det blev två år som assisterande tränare innan han fick sportchefsrollen. Där är han kvar.

För fyra år sen klev hans lagbygge upp i SHL och redan nu står man redo att utmana svensk ishockeys dominanter, Skellefteå, om SM-guldet.

Vad är största anledningen att ni når hela vägen i år?

– Det är små marginaler. Men en faktor har givetvis varit att vi har haft en bred och bra trupp som varit ganska okänslig för skador i rimlig mängd. Det tror jag har varit en nyckel.

”Var uppgraderingar”

Var det något du medvetet tänkte på inför årets säsong, att försöka bredda truppen ännu mer?

– Nej jag tycker inte vi gick in i säsongen med det. Men däremot kände vi fram i december när vi släppt två forwards, Malte Strömwall och David Åslin, att vi var för tunna. Då blev det Josh Hennessy och Jeff Tambellini som blev uppgraderingar. Inget ont om Malte och David men det var ändå uppgraderingar och då fick vi en bredare trupp.

Utifrån sett är Växjös spikraka avancemang och utvecklingskurva en framgångssaga. Men särskilt omtyckta är inte föreningen i Hockeysverige. Reaktioner i sociala medier och i kommentarsfält skvallrar om att övriga lags supportrar helst hade sett något annat lag utmana Skellefteå.

"Hade gärna fyllt laget med Växjökillar”

Henrik Evertsson är inte så förvånad över det.

– Jag tror det är ganska naturligt, vi är inte ett klassiskt lag som Färjestad, Brynäs eller Skellefteå. Vi är inte ett anrikt lag på det sättet och det innebär att väldigt få människor ute i landet har tagit till sig Växjö Lakers och det är fullt naturligt.

Ja, men vissa lag berör inte alls, men ni får starka negativa reaktioner, ofta fokuserat på att ni har många (12) importspelare. Vad tycker du om det?

– Det är väl en sådan där sak som är populärt att fästa uppmärksamheten vid. Det är så hockeyn ser ut i dag, det är ganska mycket importer i och med att vi själva tappar många svenska spelare till KHL och Schweiz. Jag fäster ingen större vikt vid det. Våra egna supportrar har inga problem med det. Men hade det funnits Växjökillar att fylla hela laget med så hade vi jättegärna gjort det.

”Finns en gräns för allting”

Tänker man som sportchef något på klubbens image när man bygger laget. Om ni målas upp som ett importlag, påverkar det på något sätt när du ska värva?

– Vi ser själva att vår image är att vi är ett vinnande lag. Vi försöker bygga just det, ett lag som vinner. Vi har varken en ideologisk syn på vilken hockey vi ska spela eller på vilken typ av spelare vi ska ha. Vi ska ha ett vinnande lag och då får man lite grann anpassa sättet man spelar på.

– Är det så att du kan få en importspelare till halva priset mot en svensk så kanske du ta importspelaren, men känner du att du behöver en svensk förankring så tar du den. Det finns en gräns för allting.

Fyllesnacket bakom Växjös succé

FAKTA

Från nykomling till final, Evertsson om lagets evolution över fyra SHL-säsonger

År 1: "Vi visste att det bara handlade om att hänga kvar. Då ville vi dels få in erfarenhet, killar som varit med förr, och så ville vi ha en väldigt stark förstafemma som kunde vinna matcherna mot lägre placerade lag. Då är klart att killar som Brad Moran och Tomi Kallio var viktiga, de gav oss den erfarenheten och legitimiteten.

Vi fick också den förstafemman vi hoppades på med Ilkka Heikkinen som kanske vara seriens bästa back och även Martin Gerber i målet. Även Mike Iggulden var viktig för oss."

År 2: "Skulle vi ta oss vidare till slutspelsplatserna behövde vi mer bredd. Men det lyckades inte riktigt. Spelmässigt lyckades vi väldigt bra men vi hade inte den där klassiska bredden på spetsen. så det blev mycket uddamålsförluster. Samtidigt gjorde vi tränarbytet en bit in på säsongen och det kändes också viktigt. Att få inte lite nya influenser."

År 3: "Förra året hittade vi väl fram till att få lite mer spets på det. Vi ville ha fler som kunde utnyttja chanserna vi skapade därute. Det som framför allt hände var att vi fick in Rhett Rakhshani från HV 71, vår egen Dennis Rasmussen utvecklades och Cory Murphy kom in på backplats och även Noah Welch tog steg framåt."

År 4: "Vi har egentligen byggt vidare på förre året. Vi har kanske försökt skruva på de här poänggörarna ska spela ett lite rakare spel, lite mer slutspelsorienterat. Nick Johnson istället för Ryan Lasch till exempel. Två jätteduktiga hockeyspelare där Nick kanske är lite mer en tvåvägsforward, mer fysisk och tyngre spelare att möta."