Succémålvakten: Därför har jag nobbat media

Cristopher Nihlstorp om finalen, gulddrömmen och Växjös importer

HOCKEY

VÄXJÖ. Han har nobbat intervjuer under hela slutspelet.

Nu berättar Cristopher Nihlstorp, 31, varför och hur han ser på möjligheterna att rubba Skellefteå:

– Vi möter ett oerhört bra lag, men det ska bli spännande. Det kittlar verkligen, säger Växjömålvakten.

Fyllesnacket bakom Växjös succé

För Växjö som klubb är det första SM-finalen, men den rutinerade målvakten vet vad det innebär att spela en SM-final – och att gå hela vägen.

För fyra år sedan var Nihlstorp stor guldhjälte när Färjestad vann SM-guld.

För ett år sedan stod skåningen som vinnare igen. Då med NHL-klubben Dallas Stars farmarlag Texas Stars, som med Nihlstorp som målvakt gick hela vägen i AHL-slutpelet Calder Cup.

”Enformigt liv...”

Och Nihlstorp känner igen känslan nu från tidigare år.

– Ja, just det här med matcherna känner jag igen, det går i ett i ett hela tiden. Man tycker inte man gör mycket mer än ringer och säger godnatt till sin familj och träffar sina kompisar i laget. Ett rätt så enformigt liv, men det är rätt gott ändå måste jag säga. Och man känner ett fantastiskt stöd i arenan, säger han.

Efter matcherna under slutspelet har den normalt så verbale och lättsamme målvakten konsekvent valt att inte ge några intervjuer. Men efter Växjös seger i den sjätte och avgörande matchen gjorde han ett undantag.

Men först efter en del övertalningsarbete:

– Jag vill helst slippa. Har känt att jag verkligen vill fokusera på mig själv och det jag ska göra på isen. Sedan har det blivit lite hårdvinklat i vissa artiklar i tidigare slutspel, förklarar han.

”Vi är mentalt redo”

Nu väntar de dubbla regerande mästarna Skellefteå i finalen. Med sin slutspelserfarenhet vet Nihlstorp att den största och viktigaste utmaningen är att ladda om till varje ny matchserie.

– Vi är mentalt redo. Vi är nöjda men ändå långt ifrån nöjda, om man kan säga så. Vi har svarat för en bra prestation fram till nu, men det är en prestation till som vi måste göra vårt yttersta för att lyckas med.

Växjö har tolv utländska spelare i laget men Nihlstorp har bara positivt att säga om gruppdynamiken.

– De importer vi har är oerhörda proffs. De har kommit hit på ett fantastiskt sätt och hittat sin plats i gruppen. Det krävs att alla bjuder till och det tycker jag verkligen att alla gör.

FOTNOT: Första finalen (Skellefteå–Växjö) spelas söndag 18.30 och sänds i TV 4.

Fyllesnacket bakom Växjös succé