Här går Växjös sportchef till attack

Uppgifter till Sportbladet: Växjö ska ha köpt kopia av filmen för 22 000 kronor

1 av 2 | Foto: Sveriges Radio
Växjös sportchef Henrik Evertsson i slagsmål med bar överkropp.
HOCKEY

Henrik Evertsson upprättade en polisanmälan efter att enligt egen utsago blivit påhoppad av ett gäng på stan.

Nu har polisen i Kronoberg upprättat en polisanmälan mot sportchefen.

– Det vi ser är när han försvarar sig, säger Växjös presschef Elisabeth Anderberg som pratat med Henrik Evertsson om det omtalade filmklippet.

Överfallen som skakat hockeyn

Det var natten till söndag morgon, strax efter 04.00, som Henrik Evertsson hamnade i ett bråk på väg hem från en av Växjö Lakers guldfester.

Sportchefen och hans fru ska enligt egen utsago ha blivit påhoppade av ett gäng män. Evertsson gjorde efter händelsen en polisanmälan där brottsrubriceringarna är misshandel, olaga hot och ofredande.

Växjö Lakers presstalesperson Elisabeth Anderberg har vid kommentarer tryckt på att agerandet bara varit i självförsvar:

– Han får själv tala för exakt hur han skyddade sig, men självklart var det självförsvar. Vilket man hamnar i när man blir påhoppad av så många, sa hon igår.

”Inte självförsvar"

Men nu visar en kortare filmsekvens som Sveriges Radio publicerat att Henrik Evertsson själv är mycket aktiv i bråket där han själv går till attack mot en man.

Sveriges Radio har varit i kontakt med Ola Kronkvist, lärare vid Polisutbildningen vid Linnéuniversitet, och han säger att hans bedömning är att våldet som Henrik Evertsson brukar är mer än vad man kan kalla självförsvar.

Sportbladet har pratat med Kronkvist om videon.

– I det här filmklippet är det inte nödvärn eftersom mannen med bar överkropp inte utsätts för något brottsligt angrepp. Och om det är så att han har utsatts för något brottsligt angrepp tidigare, så är det förmodligen inte heller självförsvar eftersom han håller fast mannen med den svarta jackan, säger Kronkvist.

– Det är uppenbart, tycker jag, att mannen med den svarta jackan skulle försöka ta sig därifrån. Och det bästa självförsvaret för han med bar överkropp skulle då vara att släppa taget, inte hålla på och slå på honom.

Filmen har fått polisen i Kronoberg att själva upprätta en polisanmälan mot Henrik Evertsson för misshandel.

– Vi har sett den filmen. Med anledning av det vi har sett på filmen har vi upprättat en anmälan om misshandel. Vi har skyldighet att göra det när det är ett allmänt åtalsbrott, säger Robert Loeffel vid polisen.

Ska ha försökt köpa filmen

Henrik Evertsson säger så här till Kvällsposten om filmen:

– Jag har sett den men vi får prata sen, säger han.

Enligt uppgift till Sportbladet har Växjö Lakers försökt tysta ner händelsen genom att köpa filmsnutten för 22 000 kronor. Något som Elisabeth Anderberg förnekade när Sportbladet var i kontakt med henne tidigare i eftermiddags.

– Det kan jag dementera å det starkaste, säger hon till Sportbladet.

”En kort sekvens”

Efter att Växjös presschef Elisabeth Anderberg sett filmen säger hon så här:

– Jag säger att det är en kort sekvens ur den händelse som är polisanmäld av Henrik Evertsson, säger hon.

Vad säger du om innehållet?

– Jag tycker att... det är jättesvårt att bedöma det när man inte sett det som hänt före och efter.

Vad säger Henrik Evertsson till dig om filmen?

– Att det vi ser är när han försvarar sig.

Att han är polisanmäld, vad säger du om det?

– Det är polisens skyldighet att göra den här typen av anmälan när de får ta del av ett sådant material, säger Elisabeth Anderberg.

Se filmen här (extern länk)!

ARTIKELN HANDLAR OM