Heikkinen: Doktorn är nog arg på mig

Spelade - trots order om vila

Foto: Bildbyrån
Ilkka Heikkinen.
HOCKEY

VÄXJÖ. Ilkka Heikkinen genomgår tester och berättar att han med största sannolikhet har diabetes.

Trots det spelade han mot Frölunda.

– Doktorn är nog arg på mig, säger Växjöbacken.

Ilkka Heikkinen hade missat tre matcher med Växjö – och i veckan kom anledningen.

Backen har känt sig slö och har gjort tester på sjukhuset vilket visat att han troligen har diabetes.

– Vi väntar på testresultat men till 99 % så är det diabetes. Alla tror det. Jag har inte mått så bra de två, tre senaste åren. Jag har varit trött hela tiden, berättar han.

– Jag har inte vetat vad det varit. Om det berott på mig eller min ålder. Men det var bra att de hittade något. Nu känner jag mig positiv.

”Pain in the ass”

Var det första gången du kollade upp det här?

– Ja, jag var riktigt dålig i två veckor och kände att det behövdes. Jag hamnade på sjukhus och jag blev verkligen bra mottagen. Jag hade högt blodsocker och det tog fem dagar att få mina värden på normal nivå. Därefter har jag mer energi och är mycket gladare.

Hur är känslan nu?

– Jag ska inte säga att det är en lättnad, men visst är det bra att veta vad det är. Visst är det en ”pain in the ass” att mäta blodsocker och tänka på vad man äter hela tiden, men det är inget annat och jag ska kunna leva ett normalt liv.

Har det här påverkat ditt spel under säsongen?

– Antagligen. Jag har varit trött och det har påverkat träningsmotivationen. Det var tufft att komma till rinken när man inte hade någon energi. Det är skönt att det känns bättre nu.

”Får säga förlåt till doktorn”

Trots att han fortfarande testas och anpassar medicineringen så spelade han mot Frölunda, trots att det tidigare varit tal om en längre frånvaro.

– Jag får säga förlåt till doktorn. Han kanske är arg nu. Vi pratade om att vila en, två veckor men jag kände mig bra så jag ville spela, säger han.

Heikkinen behövde dispens för medicinen han tar nu och det fick han under matchdagen.

– Dopningspapprena blev klara under dagen och då fanns det inga hinder. Jag tog det ganska lugnt och lagläkaren på bänken hade koll på mig hela tiden, berättar han.

Hur känns det nu?

– Nivåerna var bra under matchen. Det behövs en, två matcher till för att känna av det här, men efter det ska jag kunna vara med till 100 procent.

Nu ser Heikkinen med tillförsikt fram emot resten av säsongen:

– Jag vet hockeyspelare som har diabetes och har spelat hela karriären med det. Det blir inget problem för mig, säger han.

– Jag är en annan människa nu. Mer positiv och har mer energi. Jag känner mig bättre och förhoppningsvis påverkar det mitt spel i rätt riktning också.

ARTIKELN HANDLAR OM