Evertsson: Försökte skydda min sambo

SHL-sportchefen i rätten i dag: Evertsson var aggresiv

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Rättegångförhandlingar i misshandelsåtalet mot Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson i Växjö Tingsrätt. Henrik Evertsson företräds av advokaten Johan Bäckström.
HOCKEY

VÄXJÖ. Henrik Evertsson är misstänkt för två fall av misshandel.

Rättegången genomfördes under tisdagen.

– Någon sa till honom att han inte kan hantera alkohol och då blev han vansinnig, säger en av de målsägande.

Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson, 43, är åtalad för två fall av misshandel efter att ha hamnat i bråk med två män i 20-årsåldern under natten efter Växjö Lakers guldfest i april ifjol.

Att det finns två versioner av vad som hände blev tydligt under rättegången.

Henrik Evertsson menar att han blev attackerad och agerade i nödvärn, medan de två målsäganden (målsägande 1 och 2) menar att Henrik Evertsson var den drivande i handgemänget.

Henrik Evertsson och målsäganden träffades redan på guldfesten.

– Han (Henrik Evertsson) kom fram till oss och var aggressiv i tonen. Han tjafsade om något som hänt dagen innan. Xx (målsägande 2) sa till honom att han inte kan hantera alkohol och då blev han vansinnig. Han gick på xx (målsägande 2) och drog sönder hans skjorta så att bordet stjälpte, säger ett av målsägandena.

Bad hålla käften

Henrik Evertssons version:

– Jag hade hört att en av våra spelare blivit utsatt för en attack. Spelaren var skakad och sa att det var obehagligt. Sedan pekade han ut dem. Jag fick fram och satte mig hos dem. Min ambition i det läget var att fråga varför. Jag frågade vad problemet var.

– Vi hade en lugn och resonabel diskussion, bortsett från xx (målsägande 2) som nästan omgående blev aggressiv. Jag sa till xx (målsägande 2) att hålla käften och då flög han upp ur stolen på ett aggressivt sätt, och då reste jag mig också och höll honom i kragen, och det är då jag förmodar att två knappar i hans skjorta gick sönder. Efter det var samtalet slut.

– Inga bord vältes, inga vakter var inblandade, vi gick därifrån helt enkelt. För mig var saken utagerad.

Versionerna skiljer sig åt

Efter guldfesten träffades Henrik Evertsson och männen när sportchefen var på väg till hotellet med sin sambo och det uppstod ordväxling och handgemäng.

Även där skiljer sig versionerna av vad som hände.

– Senare på kvällen skulle vi gå och äta, och då såg vi Evertsson och en tjej så jag ropade på honom och han vände sig till slut. Vi gick fram och frågade om han inte skulle betala för skjortan han drog sönder, säger ett av målsäganden och fortsätter:

– Han blev aggressiv och sade att han skulle slå oss. Han började svinga. Jag försökte avvärja honom och tog tag i hans skjorta och då kan nog en knapp gått av eller något, och då tog han två steg tillbaka för att slita av sig kavaj och skjorta och ställde sig i boxningsposition. Jag stod helt chockad och undrade vad han höll på med. Han skrek och sluddrade, och sedan hände det som syns på filmen. Han rusade mot mig, tog tag i min jacka och matade slag. Han träffade rejält.

Den andra målsäganden menar att Evertsson var rejält påverkad av alkohol.

– Jag har jobbat som bartender och det är mitt jobb att veta när man inte ska servera personer mer alkohol för att de är för påverkade, säger han.

– Han var berusad. Och aggressiv. Man ser i folks blick om de är aggressiva, han svamlade och var högljudd.

”Såg att vi var förföljda”

Evertsson gav en annan version av det som hände: 

– Jag kände att något var fel när vi kom ut på Storgatan. Jag vände mig om och såg att vi var förföljda, jag upplevde det som fyra, fem personer. Jag kände igen dem från bordet från festen. Jag insåg att det inte var en slump. De började direkt med hädelser mot mig och min sambo. ”Du är inte så kaxig nu va”, och liknande ordval. Det gick från noll till väldigt hotfullt väldigt snabbt.

– Jag och min sambo kände oss utlämnade. Jag försökte skydda henne. Jag fick ett slag mot ansiktet och i samma sekund så fick jag ett slag snett bakifrån. Från den händelsen var det som att befinna mig i en virvelvind. Jag försökte freda mig. Vi försökte ta oss bort, men de följde efter.

– Jag kände ett otroligt obehag. Var ska det här sluta? Det var då jag började försvara mig på allvar, jag insåg att de inte skulle ge upp. Ni har sett på filmen när jag försvarade mig. Det som inte syns på filmen är att en annan person började sparka på mig vilket gjorde att jag fick släppa honom och fick freda mig mot den personen istället. Sedan kom det in två ordningsvakter som bröt upp det hela och som gjorde att vi kunde gå därifrån.

Dom förkunnas 16 februari.