Frikänns för bråket efter SM-guldfesten

Tingsrättens dom klar: Våldet var inte oförsvarligt

HOCKEY

Guldfesten slutade med två misshandelsåtal för Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson.

På tisdagen föll domen där 43-årige Evertsson frikänns helt.

I det första fallet går gärningsbeskrivningen inte att styrka och i det andra anser rätten att Evertsson handlat i nödvärn.

Två dagar efter att Växjö Lakers säkrat SM-guldet i ishockey på hemmaplan var hela klubben samlades för en stor guldfest med middag och nattklubbsbesök i centrala Växjö. För sportchefen Henrik Evertsson slutade kvällen stökigt.

På väg tillbaka till hotellet, där han skulle bo över natten, hamnade Evertsson ett bråk med flera unga män. En händelse som också fångades på film. 43-åringen åtalades för två fall av misshandel men bedyrade själv sin oskuld och hävdade att han handlat i nödvärn.

”Våldet inte oförsvarligt”

Tingsrätten meddelar nu i sin dom att Evertsson frikänns på alla punkter.

I domen skriver rätten att det finns anledning att ifrågasätta målsägandens berättelse, i båda misshandelsfallen, på flera punkter då de inte stämmer överens med andra vittnesuppgifter.

Rätten menar i det första fallet av misshandel att det inte går att ställa utom rimligt tvivel att händelsen gått till som i gärningsbeskrivningen ”varför åtalet i denna del ska ogillas”. I det andra fallet (där videofilmen fanns som bevisning) anser rätten att ”det utrett att Henrik Evertsson misshandlat målsägande X genom att tilldela honom flera, mellan tre och fem, knytnävsslag, som träffar X i ansiktet” men ger samtidigt Evertsson rätt när han hävdar att han agerat i nödvärn.

”Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att det våld som Henrik Evertsson nyttjat inte varit uppenbart oförsvarligt”, skriver rätten i sin dom.

”Har inte påverkat klubben”

Domen välkomnas också av Växjö Lakers.

– Reaktionen är att det är professionella parter som tittat på detta och kommit fram till ett beslut, säger klubbens vd Stefan Hörberg om domen.

Hur ser ni på beslutet?

– Vi konstaterar att han blir frikänd. Det är alltid bra att saker reds ut och att man kommer fram till ett beslut.

Hur har allt det här påverkat Växjö Lakers?

– Det har inte påverkat oss någonting.

I samband med Växjös hemmamatch mot Djurgården fick Sportbladet tag i Evertsson.

Hur känns att domen är klar?

– Skönt.

Kan du lägga det här bakom dig nu?

– Ja.

Känner du att den här processen stört dig?

– Nej.