Storseger för Sverige mot Danmark

Men VM höll på att få en katastrofal start

SPORTBLADET

VM i innebandy kunde ha börjat med en präktig skandal. Som tur var skadades ingen, men matcherna blev en timme försenade.

Och Sverige vann premiären mot Danmark med 15-2 (1-1, 7-0, 7-1).

I tre års tid har finländarna varit stolta över att få arrangera VM. Marknadsföringen har varit omfattande, biljetterna till lördagens final i Hartwall Arena (som tar 13 500 åskådare) såldes slut för flera månader sedan.

Men VM höll på att få en katastrofal start. Med bara några minuter kvar till första tekningen i VM-premiären mellan Finland och Schweiz föll plötsligt en tung och fyra meter lång kedja ner från taket och ihopklumpad landade den på planen. Endast någon meter från sekretariatet och nära att träffa en kameraman från finländsk tv.

Efterarbetet - att kontrollera de kvarvarande kedjorna - tog en timme och hela turneringen fick således en seg start.

Utskåpning

Det fick Sverige också. Alla hade väntat sig att danskarna skulle bli en munsbit. Det blev de också - till sist. Blågult vann med 15-2, men det stod faktiskt 1-1 efter första perioden.

- Det såg ut som vanligt. Danmark var med i matchen så länge de orkade. De stod långt ner på egen planhalva och väntade medan vi kanske var lite nervösa i början, sade svenske förbundskaptenen Peter Kokocha.

Efter 3-1-målet lossnade det för svenskarna och sedan var det utskåpning.

- Jag undrar vad danskarna vill uppnå med sin innebandy. Det känns inte direkt utvecklande att ta burskydd när det står 1-8. Och mot slutet stod de bara där i en liten fyrkant som knappt flyttade sig.

Påverkades ni något av det som föregick matchen, med kedjan som ramlade ner?

- Vi berättade inte exakt vad som hade hänt för killarna. Men de stördes säkert lite av att matchen blev en timme försenad.

Den svenske förbundskaptenen luftade hela truppen i VM-premiären och bästa poängplockare blev Pixbos back Henrik Qvist (två mål och två assist) samt Jönköpings Johan Anderson (tre mål och en assist).

TT