”Skönt att transportsträckan är avverkad”

Sverige till final i innebandy-VM

SPORTBLADET

Sverige är klart för ännu en VM-final i innebandy.

Efter 7-1 mot Tjeckien säger anfallsstjärnan Martin Olofsson:

- Nu måste vi svenskar bli ännu bättre på att utveckla sporten internationellt.

VM-semifinalen mot Tjeckien blev Sveriges klart tuffaste match hittills. Och då dröjde det ändå 34 minuter innan tjeckerna träffade mål med ett skott för första gången.

Fast riktigt så överlägset var inte blågult. Det här var en innebandymatch som såg ut som just en innebandymatch. Sverige hade ett klart spelmässigt övertag, men tjeckerna försvarade sig bra och vågade ta fler initiativ ju längre matchen gick. Om inte målvakten Mårten Blixt varit så alert hade ett par bollar till trillat in.

Sveriges starkaste kedja - den med Niklas Jihde, Anders Hellgård och Martin Olofsson - var för en gångs skull inte den bästa. De tre stjärnorna var bara inblandade i två mål. Martin Olofsson träffade till exempel ribba och stolpe i stället för att pricka rätt, och han fick nöja sig med en vacker assist i semifinalen.

- Jag tycker att vi har uppträtt som om det vore VM-final i varje match. Vi har varit grymt fokuserade hela tiden. Men visst kan jag erkänna att vi har gått och väntat på den riktiga finalen. Det ska bli väldigt kul att få spela inför en fullsatt arena, säger Martin.

Fortsätter i Schweiz

26-åringen från Örnsköldsvik är ende spelaren i svenska VM-truppen som inte spelar i elitserien. Han har just avslutat sin första proffssäsong i schweiziska Aligator Malans, där han blev mästare för en månad sedan, och han kommer att fortsätta i alplandet ytterligare ett år.

Många befarade att Martin Olofsson skulle tappa kvalitet av att spela i den sämre schweiziska ligan, men så har det inte blivit. I Aligator är svensken kung, skytteligavinnare och den absolut viktigaste spelaren. Han är minst lika bra som för ett år sedan.

Vill bredda sporten

- Vi svenskar måste dela med oss mer av våra kunskaper. De senaste åren har vi i stort sett bara spelat landskamper mot Finland, Schweiz och ibland Norge. Även om det inte ger så mycket för oss att möta sämre länder, så måste vi tänka på sportens bästa, säger Martin och fortsätter:

- Det kanske inte är det allra roligaste, men för att bredda sporten måste vi ut i världen och visa upp oss.

Men i VM-finalen går det inte att vara bussig mot motståndarna. Nu är det allvar.

- Det är verkligen skönt att transportsträckan är avverkad. Det är ju för att spela VM-final vi har åkt hit.

TT