AIK:s vandring uppåt har börjat

Guldfavoriten vann - på kraft

SPORTBLADET

Guldfavorit före säsongsstart – tre poäng från kval efter tio omgångar. Då sa AIK-tränaren Peter Ahnberg bara ett ord i omklädningsrummet inför matchen mot Dalen: ”KRAFT”.

– Alla fattade vad det handlade om och det visade vi på planen.

8–2-segern förde Ahnbergs stjärnspäckade lag från tionde till femte plats i serien inför det stundande landskampsuppehållet.

Målfesten gav andrum. Ett andrum som AIK behövde. Efter 2–3 hemma mot Hudik/Björkberg i förra omgången har supportrar och styrelsefolk börjat knorra över de uteblivna framgångarna.

– Hade vi tappat den här matchen också hade det blivit riktigt jobbigt. Då hade vi kommit efter – nu är vi med, säger Ahnberg.

Det var ett taggat AIK som kom till spel på Solnahallens parkett. Och äntligen fungerade spelet. Efter en kvart var matchen avgjord – AIK ledde med 4–0.

Hoppade på tåget

Henrik Lorendahl inledde målskyttet med ett tungt skott.

– Vi visade att vi är på uppgång. Till slut hoppade vi på tåget istället för att stå kvar på perrongen, säger landslagsbacken.

– Vi spelade i ett högt tempo och täppte till bakåt. Vi lät deras ”point” skjuta och täppte till framför kassen.

Trots det utsatta läget såg Lorendahl fram emot Dalenmatchen.

– Det är sådana här matcher man vill spela. Det är lite slutspelskaraktär över det när man är i ett sånt här läge. Vi krigade till oss matchen och det kändes bra.

Gick förbi Dalen

Ett av lagen AIK passerade i tabellen var just Dalen. Och Umeålaget hade inte mycket att sätta emot i Solnahallen. Peter Ahnbergs visdomsord i omklädningsrummet gav AIK:arna vad de behövde – kraft.

– Jag tar fram ett ledord inför varje match. Den här gången var det självklart vilket jag skulle välja. Ordet ”kraft” behövde jag inte motivera – alla fattade vad det handlade om och det visade de på planen, säger den tidigare landslagskaptenen som gör sitt andra år som tränare efter en lång spelarkarriär.

Spelmässigt i slutspel

Debutsäsongen var ett enda långt segertåg fram till semifinalförlusten mot Balrog. Inledningen av årets seriespel har varit annorlunda.

– Jag är inte van att känna press, inte van att få frågan ”Varför vinner ni inte?” Jag är känd för att vara snäll som person men nu har jag fått slå hammaren i bordet och det har inte varit lätt.

Efter segern mot Dalen är hammaren undanlagd. Med det spel AIK visade upp ska laget inte behöva halka under slutspelsstrecket igen.

Martin Fransson