Drömslutet: ett SM-guld

Efter finalen sticker Niklas Jihde till Schweiz: Nervöst men roligt

SPORTBLADET

I fjol vann han SM-guld med Pixbo.

Nu lämnar Niklas Jihde klubben för att bli proffs i Schweiz och han vet precis vad han vill ha i avskedspresent.

Ett SM-guld till.

Foto: LASSE ALLARD
Namn: Niklas Jihde. Född: 1976. Bor: På väg att flytta till Schweiz. Klubb: Pixbo Wallenstam IBK. Position: Forward. Längd: 1,90 m. Vikt: 84 kg. Familj: Mamma Anita, pappa Leif, storebror Johan (innebandyproffs i Schweiz), storebror Peter (känd TV-profil), lillebror Patrik (lovande fotbollsspelare). Yrke: Säljare, snart innebandyproffs.

Han har vunnit det mesta, länge varit en av de allra bästa. Men 26-årige Niklas Jihde är inte mätt.

– Jag känner mig otroligt inspirerad. Efter att vi vann guld i fjol kändes det som att vi äntligen bröt förbannelsen också, säger den reslige blondinen.

Pixbo vann elitserien i år med nio poäng före dagens finalmotståndare Warberg.

– Men nu när det bara är en enda finalmatch kan allt hända. För några kan det nog vara lite nervöst att spela inför så stor publik också.

Hovet fylls i dag

I går hade 7 500 biljetter sålts och arrangörerna räknar med fullsatt på Hovet i dag.

– Det är kul, vi i innebandyn är värda en sån här dag. Roligt också med två västkustlag som tar över här i dag på herrsidan, det är en liten näsknäpp mot Stockholmslagen, säger Jihde och skrattar.

Han har gjort 57 mål under säsongen och 11 i slutspelet och hoppas på fler i dag i sitt avsked från Pixbo.

– Jag gjorde inget mål i förra finalen så nu är det dags.

I augusti börjar Niklas en ny karriär, som proffs i schweiziska Grasshopper. Han kommer att arbeta några timmar om dagen som tennistränare, i övrigt är det innebandy som gäller. Bostaden i Zürich är redan ordnad och efter sommaren går flyttlasset.

– Det känns lite nervöst, men roligt. Jag har vunnit det mesta här. Det här blir en ny utmaning i Schweizs största förening.

Niklas storebror Johan är redan innebandyproffs i Schweiz, men på väg att flytta hem.

– Ja, det är lite synd att han inte är kvar därnere när jag kommer. Och mamma suckar, hon får aldrig ha familjen samlad...

I dag är dock hela familjen Jihde, förutom Johan, samlad på Hovet för att se Niklas i hans svenska avskedsföreställning.

Förhoppningsvis med guldinramning.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM