Dalenseger som kostade

Landslagsback ut på bår – befarad korsbandsskada

Foto: Camilla Ståhl
Åker ur slutspelet? Dalen slog Warberg, men ser ut att få klara sig utan landslagsbacken Gustaf Forsberg resten av slutspelet.
SPORTBLADET

Lapp på luckan, en makalös vändning och kvittering till 1-1 i matcher. Dalens semifinalseger över Warberg var viktig men kostade också på.

Landslagsbacken Gustaf Forsberg blev utburen på bår.

– En befarad korsbandsskada, eller ett uttänjt ledband, säger Dalens ena tränare Anders Jonsson till sportbladet.se.

Nästan uträknade. Men Dalen reste sig på nio, vände och vann matchen mot Warberg med 8-7. Vips, så blev 0-2 i matcher istället 1-1.

– Vi reste oss upp rejält när det behövdes som mest. Nu har vi brutit det där med åtta raka utan vinst mot Warberg, säger Anders Jonsson.

Han och de 2 000 åskådarna fick se en kaotisk situation som åtminstone Warberg menar blev avgörande för matchens utgång. Ställningen var 5-5, åtta minuter in i sista perioden.

– Ja, det där blev omdiskuterat. Fredric Westling puttades in i vår målvakt av en av våra spelare och blev liggandes på målvakten. Självklart ska Westling ha frislag men han kan inte som nu blev fallet låsa fast Sjögren och hålla kvar honom på golvet, säger Kent Göransson, tränare i Warberg.

Göransson rasande

Målburen gled ur sitt läge och bollen hamnade hos Jonas Eltoft som från backplats sköt mot mål. Eftersom både målbur och målvakt var borta rullade bollen över mållinjen och det dömdes som 6-5 till hemmalaget.

– Domarna menade att Sjögren var uppe på knäna igen men det var han verkligen inte. En strumprullare från mittlinjen tar alla målvakter om de bara är på plats, säger Kent Göransson.

– Det målet blev avgörande, fortsätter han.

– Från våra ögon sett var det mål, menar Anders Jonsson som innan hade sett sitt lag göra fem raka mål och vända 2-5 till 7-5.

Efter en jämn förstaperiod där Dalen tappat greppet tack vare två utvisningar kunde Warberg genom två Mikael Holmer-mål i mittperioden roffa åt sig den där tremålsledningen. Anmärkningsvärt är att Warberg i den andra perioden hade fyra skott på mål och gjorde två.

– Vi började mata in bollar på mål och hugga på returerna. Så gjorde Daniel Marklund 3-5 centralt, nära mål och Andreas Westerlund, 4-5 från ett liknande läge, berättar Anders Jonsson.

5–5 – läckert

Med två reduceringsmål innan pausvilan var Dalen på hugget i starten av tredje.

– Vi kände att vi skulle ta det. Vi hade bra tryck och ett härligt go i laget då och jag tror de hade tagit ut segern lite i förskott och tappat geisten, säger Jonsson.

Framförallt var Dalens kvittering viktig.

Andreas Carlbom stod för en läckerhet när han från vänster offensivt hörn lurade målvakten Peter Sjögren att vräka sig ut vid första stolpen. Carlbom bara chippade in 5-5 i bortre.

– Ett snyggt mål visst, men jag tycker vi gav bort segern efter 5-2. De började lyfta in och chansa. De var bättre i den här matchen jämfört med i Varberg. Vi var något sämre, säger Kent Göransson.

Efter kontroversiella 6-5, var det dags för Andreas Carlbom på nytt när han bröt ett uppspel, kom fri och tryckte upp 7-5.

Sedan blev det kamp in i det sista.

Warberg reducerade, Dalen sköt 8-6 och så gjorde Magnus Hallbäck matchens sista mål, 7-8 med tre minuter kvar.

Igår lyckades Dalen plocka bort Magnus Svensson hyfsat. Bara ett mål kom från hans klubba.

– Han tog vi bort men då klev Mikael Holmer fram istället. Nästa match får vi ta bort honom också och då kan de väl inte ha så många fler, säger Anders Jonsson och skrattar.

”Vi är förberedda på allt”

Måltjuven Holmer var het och drog in tre pytsar.

Det gjorde även Dalens lagkapten Andreas Westerlund som kommit tillbaka starkt från sin ryggskada. Hur svårt skadad Gustaf Forsberg är står inte klart. Men räkna inte med giganten något mer det här slutspelet.

– Det blir kännbart eftersom han varit vår absolut bästa spelare. Vi kämpar på ändå. Vi börjar bli vana med skadorna, säger Dalens andra huvudtränare Lars Jedheim.

– Vi ser redan fram mot nästa match. Vi är förberedda på allt, avslutar Kent Göransson.

Sebastian Nurmi