AIK stoppades av målvaktsveteran

Storvreta reducerade till 1–2 i semiserien

Foto: BILDBYRÅN
KRAMKALAS Storvretas hjältar kramar om varandra efter bragdsegern borta mot AIK.
SPORTBLADET

Storvreta reducerade till 1-2 i semifinalserien mot AIK.

Solnahallens kung var målvakten Johan Olsson.

Rena spöket för AIK:arna – så bra var 33-åringen.

Foto: BILDBYRÅN
Johan Olsson, keeper i Storvreta.

Inför den här säsongen la Olsson av med elitinnebandyn och varvade ner i division 4-laget Enköpings IBK. Det märktes inte i 9-5 segern mot AIK.

Johan Olsson kallades under säsongen in för att komplettera förstemålvakten Markus Suntila och nu har han knyckt hans plats.

Han var bra redan i kvartsfinalerna mot Jönköping. I semifinal tre var han grym.

– Det här måste vara det bästa jag gjort. I en semi och allt. Jag måste hålla med om att jag var bra, säger Johan Olsson sportbladet.se.

”De gjorde mig bra...”

Att det stod 1-1 efter öppningsperiod trots att AIK vann skotten med16-3 säger en del om Olssons kanonmatch.

Det var reflexer, benparader och härliga sidoförflyttningar.

– AIK gjorde mig bra också. De sköt mycket rakt på mig. Jag blev riktigt varm i kläderna och hade en del flax, säger Johan Olsson ödmjukt.

Storvretas poängkung David Blomberg har tidigare varit missnöjd med oskärpan i avslutningarna mot AIK. Det kunde han inte vara på söndagen.

– Perfekt att jag sagt det tidigare. För nu fick vi verkligen till det. Även bra att alla kedjor producerade den här gången, menar Blomberg som gjorde två mål.

Många av Storvretas fullträffar kom slumpartat. Och perfekt tidsmässigt. Med 3-0 i mittperioden fick de matchen precis dit de ville.

– Det var en avgörande faktor. De fick väldigt enkla mål. Storvreta är inte så mycket bättre i den här matchen men vi slarvade mer än tidigare, säger AIK-tränaren Johan Nilsson som åter tvingades avvara skadade Per Svensson.

På den platsen spelade Erik Bjerlestam till en början men senare en Patrik Edgren i högform. Han gjorde åter två mål, 2-5 och 3-5 när AIK jagade på i tredjeperioden, totalt sju bara i semifinalserien. Andra toppar i AIK var Conny Vesterlund och i viss mån även Henrik Lorendahl, också han två kassar.

Storvreta hade full kontroll i den sista perioden. Mest tack vare att Johan Olsson fortsatte briljera och kändes hur trygg som helst.

Bara en av många fantomräddningar kom åtta minuter kvar ställningen 4-6. Gustaf Ericson avlossade ett praktskott mot krysset.

Olsson var där.

– Jag var säker på mål och så ser man att han hann dit också. Helt sjukt. Jag trodde inte mina ögon. Det var bara att gå ut och byta i det läget, säger ”Gurra” och skakar på huvudet.

– Jag satte upp handen i krysset och så fick jag bara bollen där, säger Olsson som om det vore världens enklaste sak.

AIK kom aldrig riktigt nära Storvreta utan bortalaget kontrade in mål lite som de ville.

– Vi gjorde ingen extremt bra match men vi fick hål på dem och satte chanserna. Sedan var AIK inget vidare. Rent av bleka faktiskt, tycker David Blomberg.

Skogström spelar nästa

Som vanligt var det han, Johannes Gustafsson och Dennis Solid som var vassaste formationen i Storvreta.

Framförallt Solid med tre mål. Två av dem var mycket läckra framspelningar av Johannes Gustafsson medan det första var precision på hög nivå.

Det kom då Storvreta hade 2-1. Solid fick bollen centralt in på AIK:s planhalva i numerärt underläge. Där tog han god tid på sig, måttade och pang var det 3-1, högt vid bortre stolpen.

Bortalaget hade ändrat om en del inför den här matchen. Max Holst gick in som center och gjorde det med beröm. Både Staffan Jacobson och Håkan Bergström fick speltid som backar när ryggskadade Örjan Skogström var tvungen att stå över.

– Men jag är tillbaka på torsdag hemma och då tar vi dem igen, hälsar Örjan.

Även Johan Olsson har en hälsning till AIK:

– Nu ska jag vara så här bra i resten av matcherna, säger han.

Sebastian Nurmi

ARTIKELN HANDLAR OM