Kimmos specialare vann matchen för Warberg

Drömmål avgjorde semifinalen

SPORTBLADET

Warbergs Kimmo Eskelinen hade redan satt 2-1 i krysset. När han fick chansen drog han upp bollen i krysset igen och avgjorde den tredje semifinalen mot Dalen.

Med en patenterad specialare.

– Ja, är det något man kan kalla en ”Kimmo” så är det väl den där, säger han till sportbladet.se efter 9-5-segern.

Foto: BILDBYRÅN
HJÄLTEN Kimmo Eskelinen gjorde två hysteriskt viktiga – och snygga – mål för Warberg.

Kimmo Eskelinen är en fruktad back för motståndarna. Fysiskt stark, ruggigt offensiv och med ett strålande bra skott. Först sköt han 2-1 som innebar början på Warbergs ryck. När Dalen mot alla odds, precis som i förra matchen, hade vänt 1-4 till 4-4 så slog han till igen.

Den här gången i powerplay med fem minuter kvar.

– Jag var först pointer och styrde spelet men eftersom de låg på mig ganska högt upp så bytte jag och Magnus Hallbäck plats. Väl på kanten trampade jag in i banan och hittade det där krysset igen, säger Eskelinen och fortsätter:

– Ruskigt skönt. Jag uppfattade att Fredrik Hörnqvist såg väldigt liten ut i mål. Det var nästan mer mål än målvakt man såg. Det var bara att dra till, säger Kimmo om 5-4-målet.

Matchstraff – efter två minuter

Martin Emanuelsson satte 6-4 minuten senare. Dalen reducerade men Warberg öste in tre mål till, varav två i öppen bur, och vann med 9-5.

– Det var lite onödigt att vi tappade den första ledningen. De slängde in mycket på kassen och tryckte in en del returer, tycker Kimmo Eskelinen.

Matchen började för övrigt dramatiskt.

Warbergs förstecenter Jim Canerstam hann nämligen knappt bli svettig. Först sköt han 1-0 efter 45 sekunder. Sedan fick han matchstraff efter två minuter.

Och inte vilket matchstraff som helst.

Dalen begärde mätning av Canerstams klubblad och när den visade 3,2 centimeter, två millimeter för mycket, var det slutspelat.

– Hans krok är alldeles för stor och det har vi vetat om länge. Vi väntade med att ta mätning i rätt läge. De fick en utvisning och då tyckte vi det var dags så vi fick spela fem mot tre. Vi kom i alla fall ikapp till 1-1 så det var okej utdelning tycker jag, säger Jedheim.

– Jag tycker det är pinsamt att de orkar hålla på med det där. En spelare på den här nivån har ingen fördel av att ha ett par millimeter extra hook. Det känns lite desperat av dem att försöka få sådana fördelar, säger Kimmo Eskelinen.

Han håller dock med om att man ska hålla sig till reglerna.

– Absolut ska man göra det. Men samtidigt finns det i sådana fall mycket att kolla på, säger han.

Matchstraffet innebar fem minuters utvisning. Med tanke på att Warberg även hade två andra spelare utvisade under den perioden så blev det många minuter i numerärt underläge för hemmalaget.

– Det gjorde vi ändå riktigt bra. Vi kände oss starka där och alla visste vad de skulle göra, säger Kimmo Eskelinen som var en av dem som spelade i tre mot fem.

Sammantaget var det just box- och powerplay som avgjorde. Warberg är nämligen grymt effektiva när de är en man mer. Igår blev det två mål på tre försök. Att Canerstam fick följa matchen från läktaren innebar att Martin Emanuelsson och Andreas Wahman spelade vartannat centerbyte. En annan som stack ut var Magnus Svensson, återigen tremålsskytt.

Aj, aj, aj, Dalen

En redan sargad Dalentrupp, storbacken Gustaf Forsberg är borta resten av säsongen, blev ännu mer skadedrabbad igår.

Peder Bodén stukade foten, Patrik Lundström sträckte hälsenan och Andreas Carlbom fick en smäll mot njurarna/ revbenen. Allting under de sista tio minuterna.

Fredrik Westling som tidigare under matchen skadat hälsenan fick spela för att Dalen skulle få ihop ett slagkraftigt lag.

– Alla skador svider och det är synd att det är vi som åker på allt, säger Lars Jedheim.

På fredag väntar fjärde semifinalen i Gammliahallen.

Sebastian Nurmi